Nu skal der D-vitamin i din mælk

Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Mange danskere får alt for lidt D-vitamin. Derfor skal forskere nu undersøge, hvordan vi beriger fødevarer på en mere effektiv måde.

Om sommeren får solens stråler os til at danne D-vitamin i huden, men i vinterhalvåret får mange danskere alt for lidt af det vigtige vitamin.

Mangel på D-vitamin svækker musklerne, giver vintertræthed og øger risikoen for fald og knoglebrud. Tidligere undersøgelser har vist, at ni ud af ti danskere får alt for lidt af vitaminet gennem kosten.

Derfor skal en gruppe forskere nu undersøge, hvordan man forbedrer optaget af D-vitamin fra berigede fødevarer. Det fortæller professor ved Aarhus Universitet, Daniel Otzen.

– Problemet er, at D-vitamin er meget følsomt for lys og varme. Derfor skal vi finde en måde at indkapsle vitaminet på og beskytte det mod nedbrydning, indtil det bliver optaget i den menneskelige krop, siger han til Newspaq.

I første omgang går man efter at berige mælk. I flere lande, heriblandt Sverige, er det obligatorisk at berige mælk med vitamin D.

– Målet er at finde en effektiv måde, så vi kan gøre noget ved det store underskud af D-vitamin, som vi næsten alle sammen går rundt med. Det kan man gøre ved at berige mælk, ligesom man har jod i salt. På sigt kan andre mejeriprodukter komme i spil, siger Daniel Otzen.

Udover solens stråler og berigede fødevarer kan man få D-vitamin fra kosttilskud eller madvarer som fede fisk. Der er ikke nogen forskel på at spise en D-vitaminpille og spise beriget mad.

Det nye projekt, DFORT, har fået 13 millioner kroner fra Innovationsfonden, der investerer i udviklingen af ny viden og bedre markedspositioner for landets virksomheder.

Arla har tidligere forsøgt sig med minimælk tilsat D-vitamin, men produktet solgte så dårligt, at det blev taget af markedet igen.

De fødevarer, der indeholder mest D-vitamin er lever, laks, ål, røget torskerogn, ørred, hellefisk og æg. Det anbefalede daglige indtag er 10 mikrogram D-vitamin. De fleste danskere får dog kun to til tre mikrogram D-vitamin fra deres daglige kost.

Den bedste måde at få fyldt de halvtomme D-vitamin-depoter er at tage på solferie i vinterhalvåret. Også kunstigt lys som solarium kan dog sætte gang i produktionen af D-vitamin.

D-vitaminets vigtigste funktion er at hjælpe kroppen til at optage kalk og holde vores knogler stærke.

Newspaq

Powered by Labrador CMS