Nu taler politikere om at genåbne grænse mod syd

Nick Hækkerup afviser ikke at se på, om turister med en lejekontrakt kan få lov at krydse den danske grænse.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) kalder det “en fornuftig tilgang” at åbne grænse for turister med en lejekontrakt til et feriehus i hånden. Foto: John Randeris/Scanpix
Udgivet Opdateret

På Christiansborg er der generelt vidt forskellige holdninger til, om Danmark skal følge trop, når Tyskland åbner grænsen fra deres ende, hvilket angiveligt sker den 15. maj.

For eksempel Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige taler for at åbne for eksempelvis tyske og norske turister, fordi det vil gavne turistindustrien. Sverige er hårdere ramt af udbredelsen af coronavirus end de to lande og er derfor ikke omfattet.

De Radikales leder, Morten Østergaard, taler for en fuld åbning og er klar til at bruge det politiske flertal til at presse regeringen til at åbne så meget som muligt.

– Først og fremmest har vi sikret os, at regeringen er tvunget til at tage stilling til det i maj, siger han.

Spørgsmålet er dog, hvor langt han er villig til at gå, når der nu er flertal for at åbne grænsen i en eller anden forstand.

– Så håber jeg, at det vil gøre stærkt indtryk på regeringen, og ellers må vi vise det flertal i Folketinget. Men i sidste ende er det regeringen, der laver aftaler med vores nabolande, siger Morten Østergaard.

Aftale lande imellem

Tyskland har allerede lavet aftaler med Frankrig, Schweiz og Østrig om en delvis genåbning af grænserne fra 15. maj. Og Danmark kan få en lignende aftale, er meldingen fra nabolandet.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er i dialog med den tyske regering om en grænseåbning og mener, at det er godt, hvis Europa kan begynde at åbne igen. Men det skal være forsvarligt.

– Risikoen er, at hvis vi bare åbner grænserne, vil der komme folk ind, som er smittet og kan åbne nye smittekæder. Så risikerer vi at sætte det hele over styr, siger han.

Lejekontrakt kan give adgang

Justitsminister Nick Hækkerup (S) åbner for, at turister med en lejekontrakt til et dansk feriehus eller en campingplads kan få lov at krydse den danske grænse for at holde ferie.

Det gør han, efter at Ulla Tørnæs (V) rejser forslaget under en spørgetime med ministrene i Folketingssalen.

– Det synes jeg faktisk er en fornuftig tilgang, siger justitsministeren.

– I stedet for at sige, at enten skal alt være lukket, eller også skal alt være åbent, så synes jeg, at vi må vurdere, hvad der er anerkendelsesværdige formål. Det er noget af det, vi kunne kigge på.

Den 14. marts lukkede de danske grænser i et forsøg på at få smitten med coronavirus under kontrol. Grænserne lukkede for alle, der ikke har et såkaldt “anerkendelsesværdigt formål”.

Skal snart tage stilling

Regeringen har i en aftale med Folketingets partier lovet, at den inden 1. juni vil tage stilling til, hvad der fremadrettet skal ske med indrejseforbuddet og den lukkede grænse.

Selv om Nick Hækkerup ikke er afvisende overfor idéen om, at en lejekontrakt kan være et anerkendelsesværdigt formål, pointerer han flere gange, at spredningen af coronavirus risikerer at løbe løbsk, hvis grænsen åbnes for tidligt.

Det er på trods af, at den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, onsdag har sagt, at Tyskland er villig til at åbne grænsen til Danmark den 15. maj.

– I øjeblikket ville vurderingen nok være, at hvis man sagde, at alle der havde en lejekontrakt i Danmark også har et anerkendelsesværdigt formål, så ville man lave en åbning, der er for hurtig lige nu, siger Nick Hækkerup.

Men flere af Folketingets partier presser på for at få en tidligere afklaring på, hvornår grænserne skal åbne igen.

Borgmestre presser på

Regeringen er også presset af borgmestre fra en række jyske kommuner, som rykker for svar af hensyn til turistsæsonen.

I øjeblikket går udlejere glip af indtægter, fordi deres ferieboliger ikke kan lejes ud til turister.

Ulla Tørnæs kalder det en fuldstændig uholdbar situation.

– For første gang i forbindelse med, at jeg har stillet spørgsmål til åbningen af grænsen, kom der en lille åbning for justitsministeren, siger Ulla Tørnæs.

– Jeg håber meget, at regeringen nu vil sætte sig ned i tæt samarbejde med tyskerne, som jo også er kommet med en vigtigt melding i dag, der siger, at de er klar til at åbne den dansk tyske grænse, siger hun.

Powered by Labrador CMS