Nu varsler meteorologer groteske regnmængder

Op mod 127 centimeter regn vil resultere i katastrofale oversvømmelser, advarer USA's meteorologiske institut.

Huse blev flået i stykker af den kraftige vind, da orkanen Harvey gik i land i Texas. Billeder fra områderne vidner om skader af et gigantisk omfang. Du kan se mange flere billeder af de massive ødelæggelser i galleriet her. Foto: MARK RALSTON
Huse blev flået i stykker af den kraftige vind, da orkanen Harvey gik i land i Texas. Billeder fra områderne vidner om skader af et gigantisk omfang. Du kan se mange flere billeder af de massive ødelæggelser i galleriet her. Foto: MARK RALSTON
Udgivet Opdateret

Der kan falde op mod 50 tommer – svarende til 127 centimeter – regn visse steder i Texas i kølvandet på stormen Harvey, meddeler USA’s meteorologiske institut.

Det vil i givet fald være den største mængde regn, delstaten nogensinde har registreret.

– Bredden og intensiteten af denne nedbør er mere, end vi tidligere har oplevet, og det vil resultere i katastrofale oversvømmelser, lyder det i en meddelelsen fra USA’s meteorologiske institut.

Værst vil det gå ud over Houston og området lige vest for storbyen, varsler instituttet.

Meteorolog Patrick Burke siger, at der efter alt at dømme vil falde mere end 40 tommer (knap 102 centimeter) regn i selve Houston. Enkelte steder vil det nå op mod 50 tommer eller endda mere, siger han.

– Vi er på helt ukendt grund med denne storm, siger Burke.

Stormen Harvey hænger stadig over Texas, men bevæger sig kun langsomt hen over landjorden.

Indtil videre er der målt omkring 64 centimeter regn i Houston siden torsdag aften. Søndag regner det stadig kraftigt i området.

I Dayton, der ligger omkring 60 kilometer nordøst for Houston, er der målt knap 69 centimeter nedbør.

Myndigheder: Gå op på taget

Myndighederne i Houston, Texas, sætter 40 både til at sejle ind i de værst oversvømmede kvarterer af storbyen og evakuere beboere.

Det oplyser Houstons borgmester, Sylvester Turner, ifølge Reuters på en pressekonference søndag ved middagstid lokal tid.

Over 2000 indbyggere har ringet til alarmcentralen og bedt om at blive reddet ud af deres huse eller biler, tilføjer borgmesteren.

– Jeg behøver ikke at fortælle nogen, at dette er en meget, meget alvorlig storm, siger Turner.

– Vi har adskillige hundrede meldinger om oversvømmelser. Vi forventer, at det tal vil stige ret dramatisk, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Den stigende vandstand har fået tusindvis af indbyggere i Houston til at søge tilflugt på deres hustage.

Kan ikke overskue situationen

En flåde af redningshelikoptere, både og særlige biler, der er bygget til at kunne køre gennem de oversvømmede veje, er sat ind for at hjælpe de værst ramte indbyggere ud.

Men oversvømmelser er så massive, at myndighederne foreløbig ikke har kunnet udpege de hårdest ramte områder.

Redningsmandskabet kan heller ikke følge med de mange opkald og må prioritere de opkald, hvor det er et spørgsmål om liv eller død.

Nogle steder er vandet steget så meget, at det er begyndt at trænge ind på første sal i husene.

Myndighederne opfordrer folk i de oversvømmede områder til at søge op på tagene af deres huse, så de ikke risikerer at blive fanget af vandmasserne, hvis de søger tilflugt i loftsrum.

I Harris County har sherif Ed Gonzalez opfordret folk til at søge hjælp via Twitter. Blandt dem, der har gjort brug af denne mulighed, er en kvinde som skriver:

– Jeg har to børn sammen med mig, og vandet er ved at opsluge os.

Tropiske orkaner lever af havet

  • Tropiske orkaner starter deres tilværelse over et varmt hav, omkring 26 – 27 °C varmt. Hovedenergikilden til tropiske orkaner stammer fra fordampning fra havoverfladen. Energien tilføres orkanen ved frigørelse af varme i forbindelse med skydannelse.
  • Fordampningen skal være kraftig fra havoverfladen for at få dannet en rigtig tropisk orkan og dette sker kun, når vandtemperaturen er så høj. Derudover kræves den afbøjende kraft – der påvirker alle ting, der bevæger sig på den roterende Jord – corioliskraften. De tropiske orkaner opstår derfor kun mellem de subtropiske højtryk og ca. 5° fra Ækvator, da havet her er tilstrækkeligt varmt og afbøjningskraften er tilstede. På selve ækvator er corioliskraften nemlig 0.
  • Overordnet kan man sige at en tropisk cyklon er en hvirvel i atmosfæren med vedvarende vinde ≥ 32,7 meter pr. sekund. Der er en veldefineret hvirvlende bevægelse med en størrelsesorden på gennemsnitlig ca. 500 kilometer. En organiseret voldsom opstigning af luft (læs: tordenbyger) giver skyspiralerne Der er meget lavt lufttryk i centret, og stærke vinde, der giver store bølger samt voldsom nedbør.
  • En tropisk orkan starter i det små – som en tropisk hvirvel af tordenvejr med meget moderate vindhastigheder. Nogle af dem udvikler sig dog hurtigt til en tropisk storm, og hvis dette sker, får stormen et nummer og følges derefter nøje. Indimellem, men heldigvis sjældent, udvikler stormen sig til en tropisk orkan og nu får den så et på forhånd aftalt navn f.eks. “Katrina”, samtidig med at det store beredskab træder i kraft (se mere om tropiske orkaner’s navne på National Hurricane Center’s hjemmeside http://www.nhc.noaa.gov).

Kilde: DMI

Nogle steder er vandet så højt, at folk bruger oppustelige badedyr og luftmadrasser til at padle gennem vandmasserne og komme i sikkerhed. Andre steder ser man indbyggerne vade gennem vand med deres vigtigste ejendele i store skraldesække.

/ritzau/AP

Powered by Labrador CMS