Ny forskning: Kryb har personlighed

Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Kakkerlakker har forskellige personligheder, konkluderer forskere.

Er han den stille og generte type eller den højtråbende?

Det er ikke kun mennesker, der kan have vidt forskellige personligheder og måder at opføre sig på. Faktisk har kakkerlakker også meget forskellige væremåder. Det skriver The Guardian på baggrund af ny forskning fra Université libre de Bruxelles.

Her har forskere konstateret, at de små forhadte kryb ikke alle sammen bare handler på de samme automatiske instinkter. Forskerne observerede og registrerede kakerlakkers færden i en lukket “arena”. Det viste sig, at kakerlakkerne hver især opførte sig vidt forskelligt. Nogle kakerlakker foretrækker at holde sig i skjulesteder for det meste, og de gemmer sig hurtigt, hvis de møder noget ukendt, mens andre kakkerlakker ikke lader sig skræmme så let, og de løber mere omkring.

Forskerne har derfor opdelt kakkerlakker i to personlighedstyper: Enten sky og forsigtige eller modige og undersøgende.

– Sky individer er dem, der bruger mere tid i skjul og udforsker arenaen og omgivelserne mindre. I modsætning er modige individer dem, der bruger det meste af deres tid på at udforske omgivelserne og mindre tid i skjul, siger Isaac Planas Sitjà til The Guardian.

Forskerne mener, at det er en fordel som art, at individerne har forskellige personligheder, fordi det minimerer risikoen for, at en pludselig fare kan slå alle individer ihjel. De modige kakkerlakker har således for eksempel bedre chance for finde føde, men samtidig en større risiko for at blive spist af rovdyr, mens det er modsat for sky kakkerlakker.

Undersøgelsen blev lavet med kakkerlakarten Amerikansk Kakkerlak.

Powered by Labrador CMS