Ny rapport: Så varmt bliver det i Danmark

Nye beregninger fra DMI viser, at vi får flere varme og tørre sommerdage.

Flere varme og tørre somemrdage. Sådan lyder fremtiden ifølge Danmarks Meteorologiske Institut. Arkivfoto: Johan Gadegaard/Scanpix 2016)
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Jyllands-Posten

Inden udgangen af dette århundrede vil temperaturen på en gennemsnitlig sommerdag i Danmark være steget med 3,6 grader.

Samtidig er der udsigt til flere tørre sommerdage helt uden regn, mens det til gengæld vil regne oftere og mere både forår, efterår og vinter.

Det viser en ny rapport, som Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, nu offentliggør, skriver Jyllands-Posten.

– Når det er tørt, giver det også længere tørkeperioder. Der, hvor man især vil lægge mærke til forandringerne, er der, hvor tingene i forvejen er ekstreme, siger klimaforsker Rasmus Anker Pedersen, ansvarlig for DMI’s Klimaatlas.

Bornholm bliver af DMI, udpeget som et af de steder i Danmark, hvor temperaturen formentlig vil stige mest, nemlig med 3,7 grader frem mod perioden 2071-2100.

DMIs Klimaatlas

Rapporten, der bygger på DMI’s Klimaatlas, fortæller også, at der om vinteren ventes at komme 24 procent mere nedbør, 20 procent mere om foråret og 10 procent mere om efteråret.

Nedbøren om sommeren vil være stort set uændret, men fordi man forventer kraftigere regnskyl, forudser DMI samtidig at der bliver fire ekstra tørre sommerdage hvert år.

Samlet bliver det årligt til 14 procent mere nedbør i Danmark. Dermed kommer vi op på lige godt 900 millimeter – hvilket stort set svarer til den nedbørsmængde vi fik sidste år.

Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet, der har været medforfatter på flere klimarapporter fra FN’s klimapanel, IPCC, mener, at en stigning i gennemsnitstemperaturen i Danmark på 3,6 grader er en stor stigning – der på den ene side vil give udfordringer for landbruget, og på den anden side gøre det langt mere tiltrækkende at holde sommerferien i Danmark.

Hos vandselskabernes forening, Danva, ser direktør Carl-Emil Larsen en række udfordringer med de klimaforandringer, der er udsigt til.

– 70 procent flere skybrud er en dramatisk ændring. Vi vidste godt, at tingene ville blive mere ekstreme, men med den slags udsigter er vi nødt til at øge vores indsats med klimatilpasning, siger Carl-Emil Larsen.

Powered by Labrador CMS