Ny undersøgelse: Flere skolebørn mistrives

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Ensomhed, nervøsitet og lavt selvværd.

Det er nogen af de ærgerlige følelser, der hæmmer og udfordrer et stort mindretal af landets skolebørn, fremgår det af en ny skolebørnsundersøgelse, foretaget af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.

Undersøgelsen, der baserer sig på data fra 4.500 elever i alderen 11-15 år, viser eksempelvis, at mere end hver tredje pige er ked af det mindst én gang om ugen, og generelt er der sket en stor stigning i andelen af elever, der generelt oplever at være trist til mode.

»Vi kan se, at flertallet af eleverne har det godt, men vi må desværre samtidig konstatere en række bekymrende fund, hvor udviklingen går i den forkerte retning. Siden sidste undersøgelse i 2010 er der nu flere børn, hvis hverdag er udfordret af hyppige fysiske og mentale symptomer og andre belastninger. For eksempel oplever flere hyppigt at være kede af det og nervøse, at have en lav livstilfredshed, ligesom flere har en negativ kropsopfattelse,« siger Mette Rasmussen, forsker og projektleder på Skolebørnsundersøgelsen 2014.

Usund livsstil

Hun gør samtidig opmærksom på, at der fortsat er mange unge, der har en usund livsstil med rygning, fysisk inaktivitet og mangel på sund kost.

Undersøgelsen er siden 1984 blevet gennemført hver fjerde år, og holdet bag undersøgelsen fremhæver da også flere punkter, hvor udviklingen har været positiv sammenlignet med 2010. Der er blandt flere børn, der er blevet fysisk aktive, ligesom der er færre, der ryger og drikker alkohol.

Men det bør ikke være anledning til at hvile på laurbærrene, fastslår Mette Rasmussen.

»Det er dog vigtigt at understrege, at selvom vi flere steder ser positive udviklinger, så er det vigtigt, at vi forholder os til de stadigt for høje niveauer. Et eksempel er, at selvom vi over en årrække nu har set positive tendenser i de unges ryge- og alkoholvaner, er det i niende klasse stadig hver femte elev, der ryger, og hver femte dreng, der drikker alkohol ugentligt,« siger Mette Rasmussen.

Powered by Labrador CMS