Nyt globalt ransomware-angreb udnytter flere sårbarheder på din computer

Den seneste bølge af ransomware-angreb er mere sofistikeret end Wannacry, forklarer sikkerhedsekspert.

Udgivet Opdateret

Et nyt ransomware-angreb, der tirsdag har ramt en lang række virksomheder verden over, har flere ligheder med Wannacry-virusen. Den spredte sig på computere verden over for bare en måned siden. Det nye ransomware-angreb er en variant af den såkaldte Petya-virus, der sidste forår inficerede computere, indtil ejere betalte løsepenge for at få sine data igen.

 

Men den nye virus er en smule mere udspekuleret, forklarer trusselsanalytiker Bogdan Botezatu fra sikkerhedsfirmaet Bitdefender.

– Det nye angreb udnytter samme sårbarhed, som Wannacry også brugte til at inficere computere.

– Men vores undersøgelser har vist, at den samtidig også forsøger at trænge igennem sikkerhedssystemerne på andre måder, siger rumæneren.

Sofistikeret ransomware-angreb

At virussen er mere sofistikeret betyder også, at man ikke nødvendigvis er sikret, bare fordi man er garderet mod Wannacry.

Og det kan gå rigtigt stærkt, når først Petya-varianten er kommet inden for.

– Jeg hat talt med en systemadministrator, der mistede 600 computere på ti sekunder.

– Pludselig gik de bare alle sammen i sort, forklarer Bogdan Botezatu.

Han forklarer også, at den nye virus ikke nødvendigvis er afhængig af hjælp fra en uforsigtig bruger.

– Så det bedste, man kan gøre, er at holde sin antivirusbeskyttelse hundrede procent opdateret hele tiden, siger han.

Host op med 300 dollars

Skulle man være så uheldig at blive ramt af virussen, skal man ifølge bagmændene betale 300 dollar for at låse sin computer op – med mindre man altså har backup af sine data.

Ifølge The Telegraph var det Petya-virusen, der tidligere på dagen lammede Mærsk-koncernen. Flere kontorer og afdelinger blev ramt af it-nedbrud, og til Ritzau Finans oplyste Mærsk, at nedbruddet var et resultat af et hackerangreb.

Noget tyder dog på, at virussen også kan ramme privatpersoners computere, mens det er sikkert, at virksomheder rundt omkring i verden, herunder altså Danmark, såvel som Spanien og Ukraine er blevet ramt.

For Mærsk betyder det, at kontorer i Storbritannien, Colombia, Panama og Venezuela er blevet ramt. Ifølge Ritzau er containerterminalen Maasvlakte i Rotterdam – der drives af Mærsk-selskabet APM Terminals – også hårdt ramt af it-problemerne.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS