Nyt hæfte til nøgne unge på nettet

Foto: Vladimir Floyd/Scanpix
Udgivet Opdateret

Hvad skal jeg gøre, når det meget private billede, jeg sendte til min kæreste, pludselig cirkulerer på nettet?

Det spørgsmål må et stigende antal børn og unge fortvivlet stille sig selv, når det går op for dem, at privatlivet i den digitale tidsalder ikke altid forbliver privat.

Derfor udgiver Red Barnet sammen med Center for Digital Pædagogik og Medierådet for Børn og Unge nu hæftet »Har du været nøgen på nettet?«, der skal oplyse og rådgive de unge, hvordan de skal agere, hvis deres nøgenbilleder eller lignende pludselig florerer på nettet.

»Det skal hjælpe børn, der har mistet kontrollen over deres billeder, og som er ved at gå i panik over, hvad de så skal gøre. Materialet indeholder opskrifter på, hvordan man kan håndtere sådan en situation. Hvad skal man gøre, hvornår kan man gå til politiet, hvornår kan man gå til udbyderen, hvor billedet ligger, og hvad kan man i øvrigt gøre for at overdøve det negative billede eller nøgenbillede, som man nu har fået at vide, ligger et eller andet sted,« forklarer Kuno Sørensen, der er psykolog i Red Barnet.

Det nye rådgivningsmateriale kommer i kølvandet på flere sager om unge, der har oplevet deres billeder blive delt på nettet. Mest omdiskuteret var nok den såkaldte Viborg-mappe, der indeholdt billeder af adskillige mere eller mindre afklædte piger helt ned til 13-års-alderen fra Viborg.

»Vi mener, det er meget vigtigt at bevidstgøre børnene om, hvilken risiko de løber. Med de digitale spredningsmuligheder mister vi kontrollen over et billede, det øjeblik vi oploader det eller videresender det til andre. Derfor skal man, hver gang man oploader et billede af sig selv, gøre sig overvejelser om, hvad det vil gøre ved en, hvis det her billede bliver spredt i bredere kredse end den, man ellers havde tiltænkt det,« siger Kuno Sørensen.

I Red Barnets brevkasse på Sikkerchat.dk tikker der mange henvendelser ind fra børn og unge, der især er bekymrede for, om de selv har gjort noget ulovligt ved at sende et nøgenbillede til kæresten eller veninden.

»De er bange for, at de kan blive straffet, fordi de har taget et billede af sig selv. Og her er vores vigtige budskab, at det som udgangspunkt slet ikke er den, som har taget billedet, der skal straffes, men den, der har misbrugt og udnyttet billedet efterfølgende ved at sende det ud til andre uden at have fået lov,« understreger Kuno Sørensen.

Materialet »Har du været nøgen på nettet?« kan læses og downloades i sin fulde længde på Sikkerchat.dk. Det vil også blive udgivet som et hæfte i en lidt forkortet udgave, der vil blive delt ud på landets skoler.

Powered by Labrador CMS