Nyt museum efterlyser dystre billeder

Museet åbner i foråret 2020 i eksisterende bygninger, der under besættelsen fungerede som hovedkvarter for Gestapo.

Udgivet Opdateret

Et helt nyt Besættelsesmuseum i Aarhus kommer til at tage udgangspunkt i byens og omegnens meget dramatiske besættelseshistorie under 2. verdenskrig. Fokus vil specielt være rettet mod den nazistiske undertrykkelse og terror, samt modstandskampen og dagligdagen i byen i øvrigt.

Museet, der sorterer under Den Gamle By, etableres i midtbyen i eksisterende bygninger fra 1857, der oprindeligt husede Aarhus´gamle rådhus og politistation. Det frygtede, tyske sikkerhedspoliti, Gestapo, valgte at etablere lokalt hovedkvarter i huset fra den 1. november 1944, efter universitets-kollegiet, som var blevet benyttet indtil da, blev sønderbombet af engelske fly den 31. oktober 1944.

– Ideen er blandt andet at formidle historien om besættelsen og dens konsekvenser for mennesker i en stor by Danmark, der ikke lige er København, forklarer museumsinspektør, Søren Tange Rasmussen til Newsbreak.dk.

Ikke blevet fortalt før

Søren Tange Rasmussen fortæller også, at Aarhus var centrum for Gestapos koordinerede kamp mod modstandbevægelsen i det jyske og det derfor er naturligt, at dette bliver et af de bærende temaer.

– Den historie er nemlig ikke rigtig blev fortalt før, siger han.

Også livet i Aarhus under besættelsen vil få masser af fokus.

– Der vil blandt andet blive formidlet historier om at stå på hver sin side af “kridtstregen”. Altså forskellen og stridigheder mellem værnemagerne og modstanderne. Ikke kun set med vinderens øjne, som vi normalt oplever det, men også fra tabernes, fortæller museumsinspektøren.

Efterlyser portrætfotos

Temaet om nazisternes undertrykkelse og vold kommer til at tage udgangspunkt i selve huset, som jo var hovedkvarter for Gestapo.

– Vi ved, at de fleste indsatte på celle-gangen blev udsat for ekstrem vold fra Gestapo og det vil vi gerne fortælle om.  Vores erfaringer, fra det vi kalder “Aarhus Fortæller”, viser, at den slags historier formidles langt bedst via personlige fortællinger og det vil vi gøre, forklarer Søren Tange Rasmussen.

I den forbindelse efterlyser han, blandt andet på Facebook, portrætfotos af fire specifikt navngivne personer: repræsentant Fritz Obelitz, Brabrand (1884-1965), mekaniker Sven Aage Jørgensen (1916-1945), ungtjener Knud Leif Jensen, Risskov (1927- ?) og politibetjent Johannes Hou, Randers (1918-1978).

– Simpelthen fordi vi ved, at netop de fire blev pågrebet og udsat for voldsom tortur af det tyske sikkerhedspoliti i perioden, hvor Gestapo holdt til i bygningerne, siger Søren Tange Jørgensen.

Han opfordrer derfor folk, der eventuelt ligger inde med billeder af disse personer eller har et bud på, hvor de kan findes, til at tage kontakt med museet.

Nordea-fonden har bevilget 8.376.000 kroner til udvikling og opbygning af det nye Besættelsesmuseum i Aarhus, som forventes at åbne i april 2020. Der er dog endnu ikke sat nogen endelig dato på.

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS