Opmarch: Endelig møder vi Holger Jørgensen – inden turen går til Canada

I Opmarch bliver en masse små historier rundet af, mens der bliver lagt op til en masse nye, vi ikke får besvaret ordentligt i afsnittet. Af en god grund.

John Martinus spillede en ganske særlig rolle i Matador. I Opmarch mødte vi ham, efter at have hørt om ham flere gange. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Matadors sjette afsnit, “Opmarch” virkede på sin vis som en afslutning på en fortælling. Det er der en god grund til, da serien blev sendt over en periode på fire år, i blokke (eller sæsoner) på seks afsnit. Således bliver seriens syvende afsnit også ofte vist med et meget langt resumé, der lader seeren genopleve de første seks afsnit særdeles grundigt, inden afsnit syv rigtigt går igang.

Men inden vi når dertil, er der jo Opmarch. Her starter vi hos Mads Skjern med at få sat ansigt på en karakter, vi hører en del om i serien, men som vi sjældent møder; Højesteretssagfører Øster. Ifølge IMDB er Edvin Tiemroth, der spillede Mads Skjerns sagfører i Matador, faktisk kun med i det ene afsnit.

Men han bliver nævnt i flæng gennem serien, og nogen husker måske, at hans datter faktisk bliver gift med Aage Holmdal, der ellers bruger en hel del tid på at være meget tæt på enkefru Arnesen, et navn Vicky som bekendt afskyr.

Det handler om penge

Afsnittet starter også med at handle om et af seriens primære omdrejningspunkter, nemlig Mads og hans forretninger. Det er her, vi hører om den bank, Mads er ved at etablere, og som Oluft Larsen kun har sat 500 kroner i, da Katrine ikke gider spytte alle sine penge i papirer. Hun har sine penge i jord, og det kan få ting lave om på.

Noget, der kan, er dog Katrine, Oluf, Ingeborg og Ellens fortid: Holger Jørgensen, Ellens biologiske far. Han dukker op i Korsbæk, og her ser vi for alvor Mads Skjern spille med de økonomiske muskler. Han sørger slet og ret for, at Holger bliver sendt afsted til Canada, og så satser han nok ellers på, at problemet Holger Jørgensen er ude af verden. Faste seere af Matador vil vide, at det ikke er tilfældet, men det opdager Mads først senere i serien.

Et andet menneske, der skal ud og rejse, også med båd, er Gitte Graa. Hans Christian bliver opfordret til at få hende væk fra Jørgen, da familien og ledelsen i Jørgens parti da vist håber, at Jørgen og Minna så finder hinanden igen. Gittes rejse viser sig at være genstand for en af de fejl, der altid vil være at finde i underholdningens verden.

Gitte får nemlig foræret en tur til Amerika med Queen Mary af Hans Christian. Der er bare ét problem: RMS Queen Mary sejlede første gang ud i 1936, fire år efter at Opmarch finder sted.

Maudes tegnelærer

De 500kr. Oluf Larsen sætter i Mads’ bank svarer i øvrigt til 20.141 kroner i dag, hvilket jo ikke ligefrem er småpenge (vi sender endnu en tak til Oldmoney.dk). Det blegner dog lidt ved siden af de 5000 kroner, Oluf og Katrine er klar til at betale Holger for at forsvinde fra Korsbæk, da det jo ville være 201.409 kroner. Absolut ikke småpenge. Og nu, vi er ved penge, er det værd at nævne, at Violet betaler 22 kroner for den måske sidste kjole, der bliver solgt i Damernes Magasin. Det svarer til 886 kroner i dag.

Hvor vi i bagbutikken hos Mads Skjern møder Højesteretssagfører Øster for første gang, får vi i de Varnæske stuer for første gang sat navn på, hvem der var Maudes tegnelærer, da hun var yngre.

Det er også her, at vi oplever et eksempel på noget, der sker ofte i Matador; da der er tale om relativt få scener til ret mange skuespillere, handler det om at få så meget historie fortalt på den mængde plads, der er.

Hvor vi gennem seriens første seks afsnit ser mere og mere til konsulinde Holm, er det først i Opmarch, at hun virkelig får taletid.

Her lærer vi også, at hun og Elisabeth ikke deler samme opfattelse af, hvad kvindens rolle er den verden, Matador foregår i.

Hvad angår Maudes tegnelærer, ved kendere af serien nok, at vi kommer til at se en hel del mere til ham. Men det er først, når DR genudsender afsnit syv af seriens 24 afsnit.

Powered by Labrador CMS