Organisation: Ja tak til private bøder for butikstyveri

Dansk Erhverv vil gerne have indført mulighed for, at butikker kan udskrive kontrolafgifter til butikstyve. Organisationen mangler dog politisk opbakning.

– Det kan nok få nogle til at tænke sig om en ekstra gang, når de står i butikken – “er det værd at snuppe noget til 100 kroner, hvis jeg skal af med 500 kroner, hvis jeg bliver opdaget”, siger Lars Alexander Borke, der er juridisk direktør i Dansk Erhverv om den eventuelle præventive effekt af private kontrolafgifter for butikstyverier. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Dansk Erhverv har i løbet af den seneste årrække i flere omgange drøftet muligheden for indføre private “bøder” for butikstyveri med politikere på Christiansborg. Organisationen vil gerne give butikker mulighed for at afkræve et gebyr af folk, der bliver taget i butikstyveri på samme måde, som private firmaer kan opkræve for eksempel parkerings- eller togbøder. Men idéen har ikke kunne finde politisk opbakning nogen steder på Christiansborg, oplyser organisationen.

Lars Alexander Borke, der er juridisk direktør i Dansk Erhverv fortæller, at det er en ordning, man blandt andet har i Tyskland og Holland, og at flere af Dansk Erhvervs medlemmer i detailhandlen meget gerne vil have en tilsvarende mulighed – især flere store kæder, der har erfaring med kontrolafgifterne for butikstyveri i Tyskland og Holland, efterspørger muligheden.

– Det kunne være et fantastisk redskab, vi kunne have for at forhindre butikstyverier, men også for at dække nogle af omkostningerne, butikkerne har i forbindelse med sikkerhed og butikstyveri, siger Lars Alexander Borke til Newsbreak.dk.

Han fortæller, at Dansk Erhverv har drøftet forslaget med politikerne flere gange

– Vi har prøvet et par gange inden for de seneste seks år, og vi har konstateret, at vi kan slet ikke finde forståelse fra nogen sider af Folketinget, siger Lars Alexander Borke.

Detail-direktør: Hænger ikke sammen

Det er dog heller ikke alle dele af detailhandelen, der er begejstret for idéen. Hos Dansk Detail, der er en del af Dansk Erhverv, og som repræsenterer omkring 2.000 butikker inden for hovedsageligt tøj-, sko og boligbranchen, er direktør Jens Birkemose stærkt kritisk over for idéen om private kontrolafgifter for butiktyveri.

– Jeg kan ikke se, at det har vores interesse overhovedet, og jeg kan ikke se, at det har butikkernes interesse, siger han.

Han pointerer, at butikstyveri er en overtrædelse af straffeloven, og han mener, at det alene må være politiets opgave at håndhæve straffeloven.

– Det hænger slet ikke sammen med de kompetencer, som de ansatte i butikkerne har. De er gode til at sælge, men de er ikke gode til at håndtere politiopgaver, siger Jens Birkemose.

Han vil derfor også fraråde sine medlemmer, at indføre den slags ordninger, hvis det skulle blive muligt. Han mener, at butikkerne kan ende i nogle juridisk komplicerede situationer, som de ikke er ordentligt rustet til at håndtere.

Lars Alexander Borke fra Dansk Erhverv er klar over, at det langt fra er alle butikker, der har lyst til uddele bøder, og han mener heller ikke umiddelbart, at det er en god løsning for mindre forretningsdrivende.

Men han oplever, at butikstyveri på grund af politisk prioritering står ret langt nede på politiets prioriteringsliste. Derfor mener Dansk Erhverv, at det er vigtigt, at butikkerne har så gode muligheder som muligt for selv at bekæmpe butikstyveri.

– Man er bare nødt til at erkende, at der altså er butikstyverier i Danmark, og man bliver nødt til at give de enkelte forretningsdrivende mulighed for at bruge de værktøjer, som de finder bedst, og der kunne det her altså være et af de værktøjer, siger Lars Alexander Borke.

Han mener, at det er vigtigt, at en eventuel bøde skal udformes som et gebyr, der skal kompensere butikkerne for en del af de udgifter de har til sikring mod tyveri med for eksempel vagter, kameraer og sikkerhedanordninger på varer.

I 2015 blev der i alt anmeldt 21.254 butikstyverier. Strafferammen for tyveri går op til fængselsstraf på halvandet år.

 

Powered by Labrador CMS