Østergaard skifter mening: Nu vil han legalisere hash

Det Radikale Venstres formand, Morten Østergaard, vil i første omgang have et landsdækkende forsøg med statskontrolleret hashsalg.

Lørdag morgen har Morten Østergaard på Facebook meldt ud, at han nu støtter et landsdækkende forsøg med statskontrolleret hashsalg. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Man har bet standpunkt til man tager et nyt. Og urolighederne på Christiania, der forleden kulminerede i at en mand skød to politibetjente samt en civil hvorefter han få timer senere selv blev skudt og senere døde af sine kvæstelser, har tilsyneladende været begivenheder, der har fået De Radikales leder, Morten Østergaard, til stoppe hashpiben og gå ud med en helt ny melding til sine Facebook-følgere.

I opdateringen fra lørdag morgen skriver Morten Østergaard, at han har skiftet holdning og nu går ind for et landsdækkende forsøg med statskontrolleret hashsalg.

Det sker på trods af, at Morten Østergaards holdning til hash hidtil har været, at  sundhedsfaren ved hashmisbrug var tilstrækkeligt argument for ikke at overveje anden håndtering af hashhandel end massiv politiindsats mod pusherne og deres bagmænd. Dog med undtagelse af medicinsk cannabis.

Skriver til sine brugere

Her er, hvad Morten Østgergaard lørdag morgen skriver på Facebook:

“Jeg går ind for et landsdækkende forsøg med statskontrolleret hashsalg,
Jeg har skiftet holdning. Jeg har i mange år stædigt fastholdt, at sundhedsfaren ved hashmisbrug var tilstrækkeligt argument for ikke at overveje anden håndtering af hashhandel end massiv politiindsats mod pusherne og deres bagmænd. Dog med undtagelse af medicinsk cannabis.
Vi har diskuteret det ivrigt i mit parti – ikke mindst fordi man stadigt flere steder i verden har skiftet kurs og gjort forsøg med lovliggørelse af salg.
I sommer læste jeg Morten Papes bog om sin opvækst i Urbanplanen på Amager – ikke langt fra hvor mine børn vokser op. Og jeg forstod for første gang for alvor, hvor uendeligt mislykket vores kamp mod hash har været. Hvor let tilgængeligt det er, og hvor råt et miljø brugerne af den vej bringes i armene på. Det er lovløshed – som vi ikke kan ignorere.
Sidste lørdag besluttede den radikale hovedbestyrelse på forslag fra vores medlemmer og med min anbefaling, at anbefale et treårigt forsøg med statskontrolleret hashsalg.
Og torsdag morgen vågnede Danmark så til nyheden om, at der for første gang var løsnet skud mod politiet på Christiania og en betjent var hårdt kvæstet.
Siden er jeg blevet spurgt et hav af gangen af folk på gaden og af medierne, om ikke det var tid til at tænke nyt og finde veje til at lovliggøre det hashforbrug, som end ikke titusindvis af politifolks arbejdstimer har kunnet få bugt med. Og derfor tager jeg nu bladet fra munden lidt før end jeg havde planlagt.
Jeg har ændret opfattelse. Christianitterne sagde det klart og tydeligt torsdag aften: Køb jeres hash et andet sted, for vi vil ikke have det her mere.
Stærkt signal, men så kommer spørgsmålet. Hvis ikke på Christiania, hvor så?
Hvem skal lægge fortorve, kælderskakter eller legeplads til et nyt Pusherstreet? Skal vi gentage 0’ernes totalt mislykkedes tilgang, hvor hashhandlen eksploderede udenfor fristaden?
Nej, nu må vi skabe ordnede forhold. For ideen om at udrydde hashsalg er en illusion. Men vi kan tage den organiserede kriminalitet ud af ligningen.
Derfor foreslår vi altså et forsøg med statskontrolleret hashsalg i en treårig prøveperiode. Vi forestiller os en model, hvor salget af hash kun kan foregå via forretninger, der har opnået statslicens. Det vil gøre det lovligt for danskere at ryge, købe og opbevare cannabis til eget forbrug og skabe legale veje som erstatning for den organiserede kriminalitet, som i dag styrer hashmarkedet.
Indtægterne fra statskontrolleret hashsalg skal ubeskåret gå til forebyggelse, oplysning og behandling af misbrug.
De første erfaringer fra USA viser, at legalt hashslag ikke behøver fører til øget forbrug. Og i hvert fald er politiets ressourcer bedre brugt på at bekæmpe alvorligere kriminalitet, mens den forebyggende indsats og misbrugsbehandling kan øges via omsætningen. For jeg ønsker ikke flere unge hashrygere og tværtimod mindre misbrug.
Del gerne, hvis du også synes det er et forsøg værd.”

Det er endnu ikke lykkedes newsbreak.dk at få en uddybende kommentar fra Morten Østergaard om hans holdningsskifte til hash-salget.

Powered by Labrador CMS