Overlæge: Spørgsmål om tid før en dansker får ebola
Tirsdag aften kunne de danske myndigheder nok en gang aflive frygten for, at en dansker skulle være ramt af ebola, da det viste sig, at endnu patient, der var indlagt på Hvidovre Hospital med feber efter en tur til Afrika, testede negativ for virussen på den første blodprøve.
Men det er sandsynligvis en stakket frist, mener Anders Fomsgaard, der er overlæge og professor ved Statens Serum Institut.
»Jo flere mennesker vi sender ned til de katastrofeområder, jo større er sandsynligheden for, at vi får et tilfælde,« siger Anders Fomsgaard og understreger, at der ikke er noget alternativ.
»Verdenssamfundet er nødt til at hjælpe til, når der er brug for hænder, og vi ved, at vi har mange læger, sygeplejersker og journalister dernede lige nu. Og hvis det eneste, man har at gå efter, er feber, så vil der komme mange tilfælde, hvor vi ikke kan udelukket det i starten,« siger Anders Fomsgaard.
Der har været frygt for, at den dødelige ebola-virus kunne udvikle sig til en pandemi i Afrika, men foreløbig tyder det på, at man er lykkedes med at indsnævre det til tre vestafrikanske lande.
»Det har hele tiden været ret afgørende, at det bliver indenfor de tre lande, og vi har også set en voldsom oprustning hos nabolandene for at forhindre, at virussen ville sprede sig,« siger Anders Fomsgaard.
Et af de nabolande, Mali, har dog måtte konstatere to ebola-tilfælde de seneste dage, hvilket har fået landet til at opgradere foranstaltningerne.
WHO anslår, at i omegnen af 5000 er døde af ebola.