Overraskende studie: Denne sundhedsmyte er falsk

Kosttilskud beskytter ikke mod hjertesygdommen eller forlænger dit liv. Det viser et nyt studie.

Udgivet Opdateret

Der findes tusindvis – måske millionvis – af myter om sundhed. Én af dem er netop blevet afkræftet efter et større amerikansk studie.

Hvis du er en af de mange, der tager kosttilskud i form af vitaminer og mineraler, så er der nu en god grund til at stoppe med det.

For ifølge et studie offentliggjort på Science Daily er kosttilskud løgn og latin. Det skriver Videnskab.

Ingen gevinst

Der er efter sigende slet ingen grund til at bruge klækkelige summer på kosttilskud, for det har ikke den virkning, som man i første omgang troede.

Et nyt amerikansk studie beviser nemlig, at kosttilskud ikke hjælper til at leve længere og undgå hjertesygdomme.

– Den magiske løsning, folk bliver ved med at søge efter i kosttilskud, er der ikke, siger seniorforfatter på studiet og lektor i medicin på Johns Hopkins University School of Medicine i Maryland i  USA, Erin D. Michos, og fortsætter:

– Folk bør i stedet fokusere på at få deres næringsstoffer fra en sund kost, fordi data i stigende grad viser, at de fleste sunde voksne ikke behøver at tage kosttilskud.

Ingen lavere risiko

Der indgår resultater fra 277 kliniske forsøg samt data fra knap en million mennesker i studiet.

I studiet er forsøg med en lang række af vitaminer og tilskud blevet analyseret. Og langt de fleste viste, at der ingen sammenhæng er mellem en lavere risiko for død eller et mere sundt hjerte.

Det gælder for vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin D alene, vitamin E, multivitaminer, selen, calcium alene og jern.

Ingen farer

På trods af at studiet har påvist, at der ingen fordel er ved at indtage de ovenstående vitaminer og mineraler, så er det på den anden side heller ikke farligt.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ifølge forskerne bag studiet, er der i studiet ikke fundet grundlag for at indtaget af kosttilskud gør skade.

Men tager man tilskuddet udelukkende i håb om at undgå hjertesygdomme og leve længere, så kan man ligeså godt lade være.

Diæter har en effekt

Resultater fra studiet viste dog, at nogle diæter i modsætning til kosttilskuddet har livsforlængende effekt og fordele for hjertet.

Diæter med mindre mættet fedt fra kød og mælk, samt en diæt med øget omega-6 fedtsyrer var blandt nogle af de diæter, der blev undersøgt.

Resultaterne viste, at der er fundet tegn på, at visse diæter kan have indflydelse på sundheden i hjertet og snyde døden, men langt størstedelen har ingen målbar indflydelse på hverken hjertet eller at være livsforlængende, lyder det fra forskerne bag.

Powered by Labrador CMS