Overvægt er et problem blandt danske kæledyr

For lidt motion og for dårlig kost. Det er hverdagen for mange af landets kæledyr. Ansvaret hviler først og fremmest på ejerne.

Som kæledyrsejer skal man aktivt sørge for, at ens hund eller kat lever og spiser sundt, påpeger to eksperter. Foto: Colourbox/katarina Sundelin/6pa/maxppp
Som kæledyrsejer skal man aktivt sørge for, at ens hund eller kat lever og spiser sundt, påpeger to eksperter. Foto: Colourbox/katarina Sundelin/6pa/maxppp
Udgivet Opdateret

“Fedmeepidemien har for alvor spredt sig til vores firbenede venner. Undersøgelser foretaget i USA, Australien og en række europæiske lande dokumenterer samstemmende, at det er et stort og voksende problem, at hunde og katte, der holdes som familiedyr, svulmer op”.

Det oplyser Dyrlæge.dk.

Men det er ikke kun i udlandet, der er problemer med overvægt blandt kæledyr.

(I galleriet over artiklen kan du se, hvad du skal gøre for, dit kæledyr ikke kommer til at ryge i samme kategori).

Ejerne har ansvaret

Også danske kæledyr lider i høj grad af overvægt, og det er især hunde og katte, som tilhører fedmekategorien. Ansvaret falder tilbage på ejerne, mener to fageksperter.

– Når man anskaffer sig et kæledyr, skal man gøre sig klart, at det kræver, at man selv deltager i aktiveringen af dem, siger dyrlæge Hanne Knude Palshof, som er formand for Den Danske Dyrlægeforenings faggruppe for Familiedyr.

– I Sverige har de eksempelvis en lov om, at man skal gå tur med sin hund tre gange om dagen, og jeg synes faktisk, at tre gange om dagen er et minimum, bemærker hun.

Foder-fokus

En lignende udmelding kommer fra Charlotte Reinhard Bjørnvad, der er professor i intern medicin hos familiedyr på Københavns Universitet. Hendes fokus ligger først og fremmest på det foder, kæledyrene får at spise.

– Der er lavet en del studier på, hvorfor hunde bliver overvægtige, og problemet hviler primært på ejerne, fordi de har en tendens til at overfodre deres kæledyr med godbidder, forklarer Charlotte Reinhard Bjørnvad.

Forkæl bare hunden, men…

Ifølge professoren er der intet galt i at forkæle sin hund eller kat med et par madrester hist og her.

– Men problemet opstår, hvis man kommer til at give for mange madrester til dyret og samtidig ikke får skåret ned i den mængde foder, man ellers giver til sin hund eller kat, siger Charlotte Reinhard Bjørnvad.

(Newsbreak.dk har tidligere fortalt om deciderede livsfarlige madvarer, du ikke skal fodre hunden med. Den kan du læse HER).

Ifølge Dyrlæge.dk tror 76 procent af katte- og hundeejere, at deres hund eller kats vægt er ”lige som den skal være”. Sandheden er dog at til 40 procent af alle hunde og katte faktisk overvægtige.

Rette mængder – også af motion

Som kæledyrsejer bør man altså sikre sig, at dyret får den rette mængde kost og motion, og samtidig minimerer man de livsstilssygdomme – der i lighed med mennesker – ofte følger i kølvandet på dyrenes overvægt.

– Rigtig mange hunde og katte lider af hjerte-kar-problemer og type 2-diabetes, fordi de er overvægtige, og det betyder typisk, at deres levevilkår forværres, eller de i værste fald må aflives før tid, siger Hanne Knude Palshof.

Dyrlæge.dk skriver, at også sukkersyge, leverproblemer, mave-tarmproblemer, problemer med leddene (gigt og korsbåndskader) og rygskader (diskos prolaps er nogle af følgesygdommene ved overvægt.

Find fælles ‘fodslaw’ i motionen

Hanne Knude Palshof foreslår, man gør de faste motionsvaner til en fælles aktivitet mellem ejer og kæledyr.

– Man kan for eksempel gå til agilitytræning sammen med sin hund, og for indekatte kan det være at bygge nogle hylder i sit hjem, som katten skal hoppe rundt på for at finde sin mad. Det handler om at tage sig tid til sit kæledyr, fortæller Hanne Knude Palshof.

Det samme gælder for dyrenes kostvaner.

– Hvis man som ejer aktivt sørger for, at dyret får 90-95 procent af sit foder fra grundfoderet, så burde den være dækket ind med de næringsstoffer, den skal bruge. Og så kan man godt erstatte de sidste procent med madrester, siger Charlotte Reinhard Bjørnvad.

Du kan også se en video hos Dyreværnet om overvægt hos kæledyr.

Powered by Labrador CMS