Pas på denne skjulte fare: Luftvejsgener, hovedpine og træthed

Skimmelsvamp kan gemme sig over alt, og det er noget værre hø. Se her, hvad du skal gøre, hvis du vil slippe for skimmelsvamp

Udgivet Opdateret

Et nyt studie tyder på, at det ikke længere er nok at fjerne den tydelige vækst, hvis dit mål er er slippe for skimmelsvamp. For ifølge Sofie Marie Kristensen, der er specialist i skimmelsvamp på Teknologisk Institut, viser nye celleforsøg, at svampepartiklerne stadig påvirker vores immunforsvar, selv om selve kilden til skimmelvæksten er fjernet.

De bør derfor fjernes helt fra indeklimaet, vurderer hun i en pressemeddelelse fra netop instituttet. Kristensen har netop færdiggjort sit ph.d.-projekt om luftbårne skimmelsvampepartikler fra vækst i bygninger ved Aalborg Universitet.

– Skimmelsvampeprøver, både fra overflader med udtørret vækst, og fra fugtige overflader med igangværende vækst, er inflammatoriske. Det tyder på, at det ikke er nok ”bare” at stoppe væksten, men at svampen helt skal fjernes fra vores indeklima for at undgå en negativ påvirkning af vores immunforsvar, siger hun i pressemeddelelsen.

Voldsomme gener

Skimmelsvampene udsender partikler og kemiske forbindelser til vores omgivelser. Ved indånding skaber de inflammation i luftvejene, og vi oplever symptomer som luftvejsgener, hovedpine og træthed. Derfor er det vigtigt at slippe for skimmelsvamp.

– Der, hvor vi virkelig ser udfordringer, er ved skjult skimmelsvampevækst, når skimmelsvampene gror på skjulte overflader i bygninger, for eksempel under dit trægulv, bag den indvendige efterisolering på dine ydervægge eller over dit sønkede loft. Ofte kan vi heller ikke lugte skjult skimmelsvampevækst, men meget tyder på, at skimmelvæksten alligevel kan påvirke vores helbred, fortæller Sofie Marie Kristensen.

Hun forklarer tydeligere, at det konkret betyder, at selv om udtørret skimmelsvamp – slået ned med for eksempel varme eller tør luft – stadig kan udsende de generende partikler.

Hvordan kan du slippe for skimmelsvamp?

Teknologisk Institut oplyser, at det har omkring 800 individuelle sager årligt, som blandt andet omhandler forskellige scenarier af skimmelsvampeproblematikker i bygninger. Ofte rapporterer bygningsbrugere om gener, der viser sig at stamme fra gamle udtørrede skader.

Disse kan være enormt svære at finde, men Sofie Marie Kristensen har samlet en række gode råd, du kan følge både før og efter, skaden er sket.

Rådene finder du i galleriet over artiklen her.

Powered by Labrador CMS