Pas på denne sygdom: Den er i vækst

I foråret og sommeren 2019 er der observeret en stigende forekomst af kighoste.

Udgivet Opdateret

Kighoste er i vækst, faktisk så meget at Statens Serum Institut vurderer, at der er en ny kighoste-epidemi på vej. Det er derfor meget vigtigt at være opmærksom på sygdommen, der kan både ramme voksne og børn.

Faktisk er de nyligt registrerede tilfælde af kighoste langt højere end dem i 2016, hvor der senest var en epidemi.

Normalt på 70

Ifølge Statens Serum Institut er der cirka 70 laboratoriepåviste tilfælde af kighoste.

Til sammenligning har der i månederne maj, juni og juli i år været en markant stigning med juli som højdespringeren. 209 tilfælde af kighoste er registreret.

Derfor opfordrer Statens Serum Institut læger til at være ekstra opmærksom på symptomer på kighoste.

Mest på Fyn

Det er åbenbart også afgørende, hvor du befinder dig alt efter, hvor stor risiko, der er for at blive smittet. De fleste tilfælde af sygdommen er observeret på Fyn, der særligt har været ramt af kighoste i juli.

Dog er der en overvægt af, at det er børn, der er blevet ramt i år. Særligt er det de yngre under fem år, der er blevet ramt.

Vaccinering

Kighoste kan forebygges ved vaccination. I forbindelse med kighoste er det de to første vacciner, som gives når barnet bliver tre og fem måneder, der er de vigtigste.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Af de små børn, der er blevet ramt af kighoste i sommermånederne i 2019, var 52 procent af dem ikke vaccineret, mens 32 procent af dem kun havde fået to vacciner.

Vaccinens effekt varer ikke evigt og aftager efter fem til ti år, men særligt for børn under to år beskytter den mod indlæggelseskrævende kighoste.

Kraftige hosteanfald

Kighoste er karakteriseret ved kraftige hosteanfald, hvor man oplever vejrtrækningsbesvær. Desuden kan flere opleve, at kaste op efter et hosteanfald. Når man derefter forsøger at trække vejret, kan man høre en kigende lyd.

Kighoste

null

Det er typisk sådan sygdommen udfolder sig blandt børn, mens voksne godt kun kan opleve de voldsomme hosteanfald.

Powered by Labrador CMS