Pas på: Lille uheld kan få store konsekvenser

Nyt center skal sikre mere viden om, hvordan vi i fremtiden skal håndtere hjernerystelser.

Udgivet Opdateret

Hvert år får omkring 25.000 danskere en hjernerystelse og for en del af dem venter der, efter ulykken, et liv med voldsomme konsekvenser for det liv, de har været vant til at leve.

I skrivende stund findes der ikke meget konkret viden om disse såkaldte senfølger, men med aftalen om satspuljen på sundhedsområdet for 2019-2022 tog et bredt flertal i Folketinget en fælles beslutning om at lave om på det i fremtiden.

Første skridt på vejen er et Dansk Center for Hjernerystelse, der bliver etableret som en del af det eksisterende Center for Hjerneskade, der holder til på Københavns Universitet.

Der er sat 8,5 millioner kroner af til det nye center over fire år, og det er meningen, at det nye center skal åbne 1. marts 2019. Det fortæller Frank Humle, direktør for Center for Hjerneskade, til Newsbreak.dk.

– Vi er ved at sætte et team sammen, der skal gøre det, og det har vi på plads 1. marts, siger Frank Humle.

Mere viden

Det nye center bliver altså placeret sammen med Center for Hjerneskade, mens der derudover skal være tilknyttet en styregruppe og en ekspertgruppe.

– Der skal tilknyttes en kreds af nationale og internationale eksperter, siger Frank Humle.

Problemet med hjernerystelser i dag er, at det er relativt begrænset, hvad man konkret ved om dem, særligt om de såkaldte senfølger efter hjernerystelse.

Det nye center skal dele lokalitet med Center for Hjerneskade. Foto: Scanpix.
Det nye center skal dele lokalitet med Center for Hjerneskade. Foto: Scanpix.

Ifølge Sundhed.dk kaldes senfølgerne også for postcommotiosyndrom, og syndromet opstår hyppigst efter relativt lette hovedskader. De fleste danskere, der bliver ramt af hjernerystelse, kommer videre i livet uden men, men dem, der bliver ramt af postcommotiosyndrom, lever med forskellige symptomer på hjernerystelse i lang, lang tid.

Det nye Center for Hjernerystelse får flere funktioner. En af funktionerne bliver at rådgive og vejlede ud fra den viden, der findes om hjernerystelser, mens en anden funktion bliver at finde ny viden.

– Der er noget, vi ikke ved, og vi skal være med til at skubbe forskning igang, så vi får mere evidens om hjernerystelser, siger Frank Humle til Newsbreak.dk.

Gode råd der det gælder

Frank Humle fortæller, at det særligt er delingen af eksisterende viden, der bliver vigtig for det nye center.

– En stor del af dem, der søger hjælp hos læge eller på et hospital, får meget forskellige retningsanvisninger i forhold til, hvordan de skal håndtere skadefølger, siger Frank Humle.

Han forklarer, at nogle patienter får at vide, at de skal isolere eller skåne sig selv for meget, mens andre patienter får at vide, at de skal negligere de føromtalte symptomer på hjernerystelse for meget.

– Vi vil gerne have større fokus på, hvad der er evidens for at anbefale og få det ud til læger, sygehuse, forsikringsselskaber og sportsklubber, siger Frank Humle til Newsbreak.dk.

Powered by Labrador CMS