Patienter i isolation: Sygehus ramt af epidemi

Op mod 30 patienter er blevet isoleret på Herning og Holstebro Sygehus på grund af Roskildesyge.

Op mod 30 patienter er blevet isoleret, da der var mistanke om, at de var smittet med Roskildesyge, som er brudt ud på Herning og Holstebro Sygehus. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER. Foto: Morten Stricker/Scanpix 2017)
Op mod 30 patienter er blevet isoleret, da der var mistanke om, at de var smittet med Roskildesyge, som er brudt ud på Herning og Holstebro Sygehus. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER. Foto: Morten Stricker/Scanpix 2017)
Udgivet Opdateret

Siden mandag har patienter og personale på Herning og Holstebro Sygehus været plaget af Roskildesyge.

Epidemien har krævet, at flere patienter er blevet isoleret.

Artiklen fortsætter under videoen

Det værste skulle dog være ovre, skriver Dagbladet Holstebro-Struer.

20-30 i isolation

Det har været en ekstra hård uge på Herning og Holstebro Sygehus. Siden mandag har syghusets patienter og personale været ramt af Roskildesyge.

Sygdommen har resulteret i, at mellem 20 og 30 patienter er blevet isoleret.

– Vi blev opmærksomme på det i mandags – den her epidemi. Efter at mange patienter samtidig havde vist symptomer. Det er meget smitsomt, så vi har været hurtige til at få patienterne isoleret, så de ikke smitter yderligere, siger Jens Friis Bak, lægefaglig direktør på Hospitalsenheden Vest.

Hårdt arbejde for personalet

De mange, der har været ramt af sygdommen, har krævet en ekstra indsats af sygehuset personale, der har været nødt til at bære hygiejnehandsker, masker og plastic-dragter.

Ligesom personalet også har været ramt af sygdommen, dermed har der været færre hænder til at håndtere sygehuset patienter.

Det har også krævet ekstra rengøring.

Dog skulle det værste udbrud af Roskildesyge være overstået, lyder det fra den lægefaglige direktør.

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS