Pensioneret læge sigtet for at assistere ved selvmord

En læge, der har efterkommet flere patienters ønske om at assistere ved selvmord, har fået sit hjem ransaget af politiet. Det tager han ikke så tungt.

Svend Lings er formelt blevet sigtet for at assistere ved selvmord. Det tager han ikke så tungt. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

I starten af ugen skrev Newsbreak.dk, at hver tredje læge af patienter er blevet bedt om at assistere ved selvmord. Debatten om lægers rolle i aktiv dødshjælp har dog stået på længere end det. Den pensionerede overlæge Svend Lings er eksempelvis medstifter af gruppen Læger for Aktiv Dødshjælpder har til formål at få gjort det lovligt for læger at assistere ved selvmord. 

Det er det ikke i dag, hvor aktiv dødshjælp kan straffes med fængsel i op til tre år. Bliver man sigtet, er det efter straffelovens paragraf 240, og netop den blev Svend Lings sigtet efter torsdag. Han blev politianmeldt tilbage i februar måned, efter at han åbent havde fortalt, at han flere end 10 gange har valgt at assistere ved selvmord. 

Svend Lings bor i Kværndrup, og torsdag havde han så besøg af politiet. Selv har han ventet på politiet siden februar. Han er mest af alt overrasket over, at de først besøgte ham i juni måned, måneder efter, at han blev politianmeldt.

“Jeg egner mig ikke som politiker”

Han har dagen igennem talt med blandt Ritzau og TV2 om politiets besøg. Fredag eftermiddag har han også tid til at besvare et par spørgsmål for Newsbreak.dk. Vi forsøgte at finde ud af, hvorfor Svend Lings ikke nøjedes med at kæmpe for, at læger skal kunne assistere ved selvmord, lovligt, ved eksempelvis at gå ind i politik og tage kampen der.

– Jeg egner mig ikke som politiker, fortæller han. Han tilføjer, at gruppen Læger for Aktiv Dødshjælp også tager den politiske kamp. Han, og de få kolleger han har, der er med i gruppen, prøver at ændre loven.

– Vores formål er ikke at udføre aktiv dødshjælp, det er at arbejde for lovliggørelse. At vi undervejs er stødt på patienter, der har det så elendigt, at vi er moralsk forpligtede til at hjælpe dem, det er en bivirkning, siger Svend Lings til Newsbreak.dk.

– Vi forsøger at få hul igennem til politikerne, som han siger.

De tog hans medicinlager

Vicepolitiinspektør ved Fyns Politi, Henrik Justesen, har overfor Ritzau bekræftet, at Svend Lings har haft besøg af politiet.

– Vi var ude og ransage i lægens hjem i går (torsdag, red.), og vi har sigtet ham efter straffelovens paragraf 240, siger Henrik Justesen til Ritzau. 

Under ransagningen blev der beslaglagt både computer, telefon, ringbind og medicin. Sidstnævnte havde Svend Lings gemt til sig selv.

– Jeg havde en dosis stående til mig selv, hvis jeg nu selv skulle blive syg. Men den tog de også, har Svend Lings fortalt Ritzau. 

Han har gjort det klart for politiet, at han ikke ønsker at udtale sig, før han kan blive afhørt sammen med sin advokat.

Læger gør det i det skjulte

Newsbreak.dk har spurgt Svend Lings om, hvordan man som læge får fat i de mængder af medicin, der skal til, for at en læge kan assistere ved selvmord, ved eksempelvis at udskrive medicinen.

Det spørgsmål kunne vi ikke få et endegyldigt svar på.

– Nu om dage er der skarp kontrol med, hvilke medikamenter, man kan udskrive, siger Svend Lings og fortsætter:

Søg hjælp

Her får du fakta om selvmord og viden om, hvordan du søger hjælp.

2254 mænd og 792 kvinder valgte i årene fra og med 2010 til og med 2014 at tage deres eget liv. Det er godt 600 selvmord om året.

Livslinien fører hvert år mere end 14.000 samtaler med pårørende til folk, der overvejer at tage deres eget liv – folk, der overvejer at tage deres eget liv og folk, der er i færd med at gennemføre et selvmordsforsøg.

Du har mange muligheder for at få hjælp, hvis du overvejer at tage dit eget liv. Du kan ringe til Livslinien på 70 201 201 – din egen læge og mange, mange andre. Se eventuelt Livsliniens oversigt over rådgivningstilbud.

Er du pårørende til en, der har begået selvmord, findes der også foreningen Efterladte.dk.

 

– En enkelt læge her og der kan gøre det, og nogen praktiserende læger gør det i det skjulte.

Han blev, som nævnt tidligere, mest af alt overrasket, da han torsdag fik besøg af politiet.

– Det er ikke andet, end man kunne forvente. Det eneste, der undrer mig er, at de har været så længe om det, har han sagt til Ritzau.

Han gør det i samme interview også klart, at han ved, at han har brudt loven, og at systemet skal reagere derefter. Men bekymrer sig ikke over udsigten til en eventuel fængselsstraf.

– Det betyder ikke noget særligt for mig. Den smule, jeg kommer ud for, regner jeg ikke for noget i forhold til de patienter, der ligger og lider i en uendelighed, har Svend Lings sagt til Ritzau.

Powered by Labrador CMS