Pia K. raser: – Hylder en massemorder

Mindehøjtidelighed for blandt andre iransk general varslet i København. Dybt forkasteligt ifølge Naser Khader.

Pia Kjærsgaard mener, at søndagens demonstration er mangel på respekt. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

På Facebook inviteres folk til en mindehøjtidelighed for blandt andre den iranske general Qassem Soleimani på Rådhuspladsen i København søndag klokken 18.00.

Københavns Politi bekræfter, at der er anmeldt en mindehøjtidelighed for “dræbte i Irak” på samme sted og samme tidspunkt, men kan ikke bekræfte, om der er tale om samme arrangement.

Politiet noterer dog, at der er tale om samme arrangør.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Det er oplyst, at det ventes, at der samles mellem 10 og 100 personer. Ud over det har politiet ikke mange detaljer om arrangementet.

På Facebook fremgår det, at mindehøjtideligheden vil være til ære for Qassem Soleimani og de irakere, der døde i et amerikansk droneangreb i Iraks hovedstad, Bagdad, 3. januar.

Drabet har siden medført en eskalering af konflikten mellem USA og Iran.

I beskrivelsen af begivenheden kaldes droneangrebet endvidere et “terrorangreb”.

Khader og Kjærsgaard forarget

Det varslede arrangement har bragt sindene i kog hos en række politikere. En af dem er De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader.

Han mener, at det er “dybt, dybt forkasteligt” at afholde en mindehøjtidelighed for blandt andre Qassem Soleimani.

– Jeg siger ikke, at det skal forbydes. Jeg er bare kritisk over for, at de gør det. Det svarer til at holde en mindehøjtidelighed for Osama bin Laden.

– Det er mangel på respekt over for de mange ofre, de her mænd har på samvittigheden, siger Naser Khader og henviser til Soleimani og flere af de andre, der blev dræbt i angrebet.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, er på linje med Khader.

– Jeg synes, det er forfærdeligt. Det er folk, der bor i Danmark, som hylder en massemorder. Jeg synes, det er mangel på respekt, siger hun.

I en e-mail til Ritzau skriver arrangørerne, som kalder sig “en gruppe almene borgere”, der af hensyn til privatlivets fred ønsker at være anonyme, at de gerne vil forklare formålet med mindehøjtideligheden.

– Vi vil gerne udtrykke vores sorg over tabet af nogle af de, der gjorde mest for at bekæmpe Isis. Da den irakiske hær fejlede, og USA sad stille, var det blandt andre disse personer, der reddede verden – også Danmark – fra Isis, skriver arrangøren, som bruger en anden forkortelse for den militante gruppe Islamisk Stat (IS).

Stram Kurs varsler moddemonstration

Det indvandrerkritiske parti Stram Kurs og dets leder, Rasmus Paludan, har varslet en moddemonstration til søndagens mindehøjtidelighed.

På Facebook skriver Stram Kurs, at man under demonstrationen, der ligeledes finder sted på Rådhuspladsen klokken 18.00, blandt andet vil brænde koranen og billeder af Qassem Soleimani af.

Pia Kjærsgaard mener ikke, at nogen af demonstrationerne decideret skal forbydes. Hun forarges af mindeceremonien, som hun mener har en særlig forskel fra Rasmus Paludans moddemonstration.

– Man kan sige, at uanset hvad man mener om Rasmus Paludan – og jeg mener en hel del, som ikke er særlig godt – så hylder han jo altså ikke terror. Han hylder ikke massemord. Det er der, forskellen er, siger hun.

Powered by Labrador CMS