Planen er klar: Dronning kan blive evakueret

Ender med det med, at Storbritannien forlader EU uden en skilsmisseaftale, kan det udløse uroligheder.

Der er flere muligheder, hvis dronning Elizabeth skal evakueres ved brexit 29. marts. Et af dronningens foretrukne slotte er Balmoral i det skotske højland. Foto: Andrew Milligan/AFP
Udgivet Opdateret

Kilder bekræfter søndag over for to britiske aviser, at den royale familie skal evakueres fra London, hvis der udbryder uroligheder, når Storbritannien i næste måned forlader EU.

Det er planer fra den kolde krig, der er blevet støvet af op til den skelsættende begivenhed 29. marts.

De kan ifølge kilderne blive aktuelle, hvis Storbritannien brager ud af EU helt uden en skilsmisseaftale.

– Disse nødplaner om evakuering har eksisteret siden den kolde krig, men er nu fundet frem igen i tilfælde af civile uroligheder efter et no-deal brexit, siger en regeringskilde med ansvar for følsomme anliggender til avisen Sunday Times.

Mail on Sunday skriver, at avisen erfarer, at der foreligger planer om at flytte dronning Elizabeth og hendes familie til et sikkert sted uden for London.

EU-kapløb mod tiden

Den britiske regering arbejder desperat på at sikre sig et flertal i parlamentet for en skilsmisseaftale med EU, inden porten smækker 29. marts.

Både regeringen og det britiske erhvervsliv er i fuld gang med at tage deres forholdsregler i tilfælde af, at det ender med ingen aftale.

Virksomheder og selskaber har advaret om omfattende konsekvenser, hvis der opstår forsinkelser på import fra EU-landene. Det kan betyde mangel på fødevarer og medicin.

Årsagen er den enkle, at europæiske varer til Storbritannien med én gang bliver ramt af told, når de bevæger sig ind landet. Det er Storbritannien meget dårligt forberedt på. Det kan betyde, at tusindvis af lastbiler med varer til Storbritannien bliver stærkt forsinket.

Sammenligner med krigen

Jacob Rees-Mogg, en indflydelsesrig konservativ med dyb modvilje over for EU, siger til Mail on Sunday, at han opfatter planerne om evakuering som unødig panik i forbindelse med et no-deal.

Han minder om, at flere medlemmer af den kongelige familie forblev i London, da Nazityskland under Anden Verdenskrig sendte bomber ind over den britiske hovedstad.

Briterne har også en spektakulær plan klar til den dag, dronning Elizabeth dør. Den fascinerende plan kan du læse om HER.

Powered by Labrador CMS