Politiet advarer mod ny form for “indbrud”

Uvedkommende forsøger tilsyneladende i stigende grad at tvinge sig adgang til private videomøder.

De ubudne gæster kan have flere formål. Foto: REUTERS/Steve Marcus
Udgivet Opdateret

Politiet modtager for tiden flere anmeldelser om personer, der bryder ind i videomøder mellem private, foreninger eller virksomheder.

Hvordan du kan undgå ubudne gæster kan du få en række tips til i bunden af artiklen.

Det skriver Rigspolitiet på Facebook.

De uvelkomne indbrud i samtalerne kan have flere formål.

Dels kan personerne være ude efter at få adgang til fortrolige oplysninger. Dels kan de være ude på at overtage skærmen og vise for eksempel spam eller krænkende indhold.

Politiker fik et chok

Det sidste skete for eks-folketingspolitikeren Özlem Cekic, der sidst i april var vært for en online ramadanmiddag på platformen Zoom.

Her kunne de omkring 300 medvirkende opleve blandt andre integrationsminister Mattias Tesfaye og sangerinden Pernille Rosendahl – men også stærkt stødende billeder, har Cekic forklaret til DR:

– Min hjerne kan ikke begribe, hvad det er, jeg ser. Om det er et barn, der griner eller græder, og hvad er det andet. Det er en penis. Få det væk, få det væk hurtigt. Og det gør vi, men det er så rystende, sagde Cekic.

Problemerne

Netop platformen Zoom har vi på Newsbreak.dk tidligere skrevet om.

Der er to store problemer, der især har fyldt ved Zoom. Blandt andet har tjenesten markedsført sig og pyntet sig med lånte fjer. Overalt har det nemlig stået, at tjenesten brugte såkaldt end-to-end-kryptering. Det er en sikring af kommunikationsdata, således det ikke kan lade sig gøre at kapre forbindelsen og i al hemmelighed lytte med som en såkaldt “mellemmand”.

Foruden det har der været massive sikkerhedshuller i tjenestens software til Apples mac-computere, siger Peter Kruse. De er blevet rettet i en opdatering, og torsdag fastslog firmaet bag Zoom over for The Guardian, at al udvikling er standset – så samtlige medarbejdere er begyndt at arbejde med optimering af sikkerhed.

Blandt andet er det disse udmeldinger, der gør, at Peter Kruse ikke direkte vil fraråde brugere at benytte Zoom, så længe man tænker over, hvad man gør med det. Han siger også, at Zoom nu har inkorporeret end-to-end-kryptering.

– Det skal der være, ellers skal man ikke benytte sådan en tjeneste, siger han.

Sådan undgår du det

Hvis du skal holde videomøder, har politiet et par gode råd til at undgå, at uvedkommende og uønskede personer deltager i dine møder:

– Undgå at dele linket til videokonferencen/-mødet offentligt.

– Send i stedet en personlig invitation til de mennesker, der skal deltage i mødet, så der er styr på, hvem der har fået udleveret adgangskode.

– Tjek videokonferenceplatformens muligheder for privat- og sikkerhedsindstillinger.

– Hvis uvedkommende trænger ind i et videomøde og forstyrrer, så anmeld det til politiet.

Powered by Labrador CMS