Politiet udsender vigtig pas-advarsel

Det er ikke alle, der har passet i orden, når de skal over den dansk-tyske grænse.

Udgivet Opdateret

Den seneste tid hvor den dansk-tyske grænse igen er åben for en lang række rejsende – ikke mindst danskere – oplever Syd- og Sønderjyllands Politi, at det ikke er alle, der har papirerne i orden.

For mange har ikke lige fået tjekke gyldigheden på deres pas.

Heldigvis kan en mulighed, hvis du står med et ugyldigt pas og skal på ferie i udlandet, være et midlertidigt pas eller nødpas. Det kan du blive klogere på længere nede i artiklen.

Ugyldige pas

Syd- og Sønderjylland har i takt med, at grænsen mellem Danmark og Tyskland blev åbnet, informeret meget om, at der er trængsel ved mange af de fem grænseovergange.

For at gøre turen over grænsen lettere og mere flydende, anbefaler politiet, at man har styr på sine papirer. Det gælder også passet.

Alligevel oplever Syd- og Sønderjyllands Politi fortsat, at der er danskere, der kører til grænsen med et ugyldigt pas. Det skriver politikredsen på Twitter.

Ved grænsen får politiet henvendelser fra borgere, der gerne vil have gyldigheden forlænget på deres pas, så de kan rejse over grænsen.

Sådan fungerer det bare ikke.

Skal du have forlænget gyldigheden eller muligvis erhverve dig et nyt pas, skal det foregå hos din lokale kommune, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi.

Nødpas er en mulighed

Hvis datoen på dit pas er overskredet, kan et midlertidigt pas – også kaldet et nødpas – eller en forlængelse af pas være den sidste udvej, så din tur til udlandet ikke går i vasken.

Hvis du i sidste øjeblik kommer i bekneb på grund af et udløbet eller forsvundet pas er der nemlig håb, selvom det normalt tager 11-15 hverdage at få et lavet en fornyelse af pas. Du kan i stedet få lavet et midlertidigt pas i form af et nødpas.

I nogle tilfælde kan du få forlænget gyldigheden på det udløbne pas. Det sker ved, at du får et stempel i passet ved Borgerservice.

Du kan højst få forlænget et pas en enkelt gang, og du kan kun få passet forlænget, hvis det er under tre måneder siden, det udløb. Forlængelsen vil kun gælde så lang tid, som din rejse varer, og det kan højst være et år frem.

Hvis du stadig har lidt tid at løbe på, inden du skal rejse kan du få et nyt pas hurtigere end normalt. Borgerservice kan lave en hastebehandling, men det tager stadig fire dage at få hasteleveret et nyt pas.

Den sidste mulighed er et nødpas, som er et midlertidigt pas.

Du kan få et nødpas, hvis du har mistet dit pas, du ikke har et pas, du har glemt dit pas derhjemme, og ikke kan nå at hente det, før du skal rejse til et land, hvor pas er påkrævet, eller hvis dit pas er udløbet for mere end tre måneder siden.

Du kan få lavet nødpasset hos Borgerservice, men hvis du står i lufthavnen og opdager, at passet er manglende eller ugyldigt, er der også mulighed for at få det lavet af politiet i lufthavnen. Det sker fortsat for en hel del danskere.

Sådan er reglerne

Du kan få et midlertidigt pas udstedt på stedet hos Borgerservice i alle kommuner. Det koster det samme som at få lavet et normalt pas at få lavet et nødpas. Det vil sige, at det koster 115 kroner for børn mellem 0 og 11 år, 142 kroner for børn mellem 12 og 17 år, 627 kroner for personer mellem 18 og 64 år og 377 kroner for personer over 65 år.

Politiet kan i nogle tilfælde også lavet passet i lufthavnen eller ved grænseovergange. Det tager dog stadig en halv til en hel time.

Det er også en mulighed at søge forlængelse af pas. Det kan du få, hvis dit pas er udløbet, og du skal rejse inden et nyt pas kan leveres.

Du kan dog kun få en forlængelse af dit pas, hvis det er udløbet inden for de seneste tre måneder eller, hvis dit pas udløber inden for kort tid.

Forlængelse af pas sker på Borgerservice. Her bør du samtidig overveje, om det ikke var en god ide at bestille et nyt pas samtidig. En forlængelse af dit pas gælder nemlig kun til den konkrete rejse, du skal afsted på. Og du kan kun for forlænget dit pas én gang.

Hvis du får lavet et nødpas er det som nævnt kun et midlertidigt pas, og det betyder, at det højst kan være gyldigt et år frem, og kun så lang tid som din rejse varer.

Det er dog ikke alle lande, der godkender et midlertidigt pas. For eksempel kan du ikke rejse ind i USA med at dansk nødpas. Du kan se en liste over forskellige landes regler på området hos Udenrigsministeriet.

Det skal du have med, når du skal have et nødpas

Hvis du skal have udstedt et midlertidigt pas, skal du medbringe det samme, som når du på normal vis skal bestille et nyt pas:

  • Dit sidst udstedte pas, hvis passet skal fornys
  • En original dåbs- eller navneattest, hvis du ikke har et pas i forvejen
  • Fødselsattest, hvis du søger om pas til et unavngivet barn
  • Sundhedskort (sygesikringsbevis), hvis dit personnummer ikke fremgår af attesten eller af din billedlegitimation, og du ikke har et pas i forvejen. Men husk, det ikke er nok kun at medbringe dit sundhedskort.
  • Et vellignende foto, som lever op til billedkravene (i nogle tilfælde kan du få taget pasfotoet hos Borgerservice)
  • Hvis du skal have lavet et pas til at barn, skal barnet selv være med

Kilde: Borger.dk

Powered by Labrador CMS