Politikere: God idé at øremærke barsel til mænd

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Øremærket barsel til mænd var en del af regeringsgrundlaget for S-R-SF-regeringen, men man valgte i 2013 at droppe planerne om en lovændring.

Der er dog stadig et flertal blandt de nuværende folketingskandidater fra Socialdemokratiet og De Radikale, som holder fast i idéen.

Det er kommet frem i en ny undersøgelse lavet af DR og Altinget, hvor man har spurgt 120 folketingsmedlemmer og -kandidater fra de to regeringspartier.

I alt 36 af de 58 adspurgte radikale politikere synes, at øremærket barsel er en god idé, mens det drejer sig om 44 ud af 62 socialdemokrater.

Flere støtter indgriben i skævvridningen

Flere højtstående folketingspolitikere og ministre er blandt støtterne af at gribe ind politisk over for skævvridningen i barslen.

En af dem er ligestillingens egen minister, Manu Sareen (R). Han tror, at man bliver nødt til at udvide den samlede barselsperiode, hvis der skal øremærkes noget til mænd. Eller risikerer man, at nogle familier slet ikke tager barselsorlov, hvis der tages fra kvinder og gives til mænd, forklarer han ifølge DR.

Manu Sareen fremhæver den svenske ordning, hvor hver forælder har ret til 240 dages barsel, hvoraf de 60 ikke kan tages af den anden.

Men det kan ikke lade sig gøre herhjemme lige nu, vurderer ministeren.

»Det er hundedyrt, og det er der ikke penge til lige nu. Men det betyder ikke, at det ikke er en god ide. For det synes jeg, at det er,« siger han til DR.

Også de Radikales politiske leder, Morten Østergaard (R), har i kandidattesten svaret, at han går ind for en øremærkning. Men han tror ligeledes, man bliver nødt til at skele til modellerne i vores nabolande, han og tør ikke give et bud på, hvornår det kan lade sig gøre i Danmark.

Også Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), og den socialdemokratiske ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff (S), har svaret, at øremærket barsel en god idé.

Powered by Labrador CMS