Populær trend kan være livsfarlig

Du skal ikke være bange for vinterbadning, men du skal have respekt for det. Forsker og livredderchef fortæller her, hvordan du får styr på sikkerheden.

Udgivet Opdateret

Hjertet banker, lungerne gisper, og fingrene snurrer af kulde.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Vinterbadning bliver stadig mere populært, og flere vinterbadeklubber melder om fulde huse.

Men tag dine forholdsregler, før du hopper i bølgen, råder John Mogensen, der livredderchef i Nordsjælland og tilknyttet Rådet for Større Badesikkerhed.

– Et af de største problemer er, at der er fyldt i mange vinterbadeklubber. Derfor vinterbader folk alene eller uden at have viden om vinterbadning. Men det kan altså være farligt, siger han.

Mørkt og koldt

Vinterbadning adskiller sig nemlig markant fra andre svømmeoplevelser. For det første er det ofte mørkt, hvis man bader før eller efter arbejde.

For det andet påvirker kulden kroppen på måder, du måske ikke tænker over.

– Mørket og vejrtrækningen risikerer at spille dig et puds. Og selv erfarne svømmere kan blive ramt af panik og hyperventilere, siger John Mogensen, som selv underviser i koldtvands-svømning.

Så bad altid sammen med andre – allerhelst nogen, som har prøvet det før.

Drop hovedspringet

Du skal heller ikke prøve at få det overstået med et hurtigt hovedspring, siger Susanna Søberg, der er ph.d. og forsker i vinterbadning ved Center for Aktiv Sundhed.

Hun er desuden snart aktuel med bogen “Hop i havet”, der handler om vinterbadning.

– De første par gange vil man typisk hyperventilere, fordi gispe-refleksen bliver aktiveret af det kolde vand. Derfor skal man altid gå roligt og kontrolleret i vandet, siger hun.

Du skal også tænke på hjertet, før du kaster sig i bølgen.

Husk hjertet

For det sætter gang i pulsen, og mens det for mange vil give en følelse af velvære og adrenalin, så sender det også hjertet på overarbejde.

– Så hvis man har hjertesygdomme eller problemer med blodtrykket, skal man spørge lægen, før man vinterbader, siger Susanna Søberg.

Det gælder især ældre mennesker. For hjertet fungerer måske upåklageligt normalt. Men når kuldechokket rammer, og adrenalinen pumper, kan situationen være anderledes.

– Langt de fleste af de vinterbadere, vi må hente ind, har hjerteproblemer. Enten ved de det ikke på forhånd, eller også har de undervurderet, hvordan det kolde vand ville påvirke dem, siger John Mogensen.

Dette peger tilbage på rådet om aldrig at bade alene.

– Folk drukner typisk, fordi de får et hjertetilfælde eller går i panik, hyperventilerer og trækker vand ind. Og de ting går alt sammen hurtigere i koldt vand.

Kan være sundt

Der er ikke et entydigt svar på, om vinterbadning faktisk er godt for kroppen, men det antydes dog. Ifølge en artikel hos Netdoktor.dk fastslår  speciallæge i anæstesiologi Teit Mantoni, der har forsket i kuldepåvirkning af mennesket, at kredsløbet har godt af chokket.

– Men man ved, at immunsystemet bliver aktiveret, når man udsætter sig selv for kortvarige kraftige stimuli. Og når man hopper i iskoldt vand, så får man gang i hele immunsystemet, og formentlig beskytter det i hvert fald mod øvre luftvejssygdomme, siger han blandt andet.

En anden undersøgelse peger på, at vinterbadning kan være gavnligt i forhold til type 2 diabetes. Her har man set, at insulin-niveauet faldt hos personer, der vinterbadede regelmæssigt, tilføjer han.

Powered by Labrador CMS