Potentielt dødelig sygdom hærger: 49 indlagt på intensiv

Tallet for influenza er på niveau med sidste uge.

Udgivet Opdateret

Det er er influenza-sæson, noget som ikke er gået hverken arbejdsgiveres eller læreres næser forbi med nogle steder ret affolkede lokaler.

Og det lader til, at den tendens varer ved.

I uge 5 steg antallet af personer, der fik påvist influenza.

Det oplyser Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Der er stadig langt overvejende tale om infektioner med influenza B af typen Yamagata, som generelt er kendetegnet ved ikke at gå så hårdt ud over den ældre befolkning.

Andelen af personer, der henvendte sig til egen læge eller lægevagten med influenzalignende symptomer steg i uge 5 og aktiviteten af influenza i samfundet er nu på et middel niveau.

Mere end 3000 testet

Ifølge MiBa var der, ud af 3.066 der blev testet for influenza, 217 der fik påvist influenza A, og 885 der fik påvist influenza B.

Det skal bemærkes at der generelt ses en stor prøvetagningsaktivitet for influenza i denne sæson.

Andelen af prøver der var positive for influenza i uge 5 (positivprocenten) var på niveau med sidste uge..

Fra uge 2 til 3 oplevede man dog en stigning på hele 100 procent af influenzatilfælde i landet. 

Samlet har der været indlagt 1.186 patienter med influenza siden uge 40, 2017. I uge 4 2018 var det ugentlige antal hospitaliserede patienter 310. Til sammenligning var det højeste ugentlige antal indlagte patienter i sidste sæson oppe på 369, hvilket også var det højeste registrerede ugentlige antal indlagte patienter i de seneste fem sæsoner.

I alt 49 af de hospitaliserede patienter med influenza har været indlagt på intensivafdeling.

Vaccine virker ikke

Foreløbige beregninger på effektivitet af dette års influenzavaccine viser, at der i Danmark blandt personer ≥ 65 år ikke er nogen effekt af vaccination overfor influenza A(H3N2). På trods af at influenza B/Yamagata ikke er indeholdt i dette års vaccine ses derimod en effektivitet af vaccination mod influenza B blandt personer ≥ 65 år på 28 procent.

Dette kan muligvis skyldes, at de vaccinerede personer har immunitet fra tidligere vaccination. Blandt personer mellem 18 og 64 år ses en effekt af vaccination overfor influenza A på 57 procent og 44 procent mod influenza B. De danske vaccineeffektivitets-beregninger er på niveau med tilsvarende beregninger fra Canada, Sverige og Finland.

I Europa meldes der også generelt om en stigende influenzaaktivitet med en lav til middelhøj intensitet. Der ses fortsat både cirkulation af influenza A og B i forskellige mønstre landene imellem. Data fra Euromomo viser en overdødelighed blandt ældre i det sydlige Europa samt England og Skotland. WHO har i januar udgivet en situationsrapport over influenzasæsonen i Europa indtil nu.

Influenza

  • Influenza skyldes infektion i de øvre luftveje med influenzavirus A, B eller C. Hver virustype her derudover en række undertyper. Alle kan blive ramt af influenza. Det er dog især ældre over 65 år og andre personer med sygdom, der påvirker immunforsvaret, som har øget risiko for et alvorligt forløb af influenza.
  • Den tilbagevendende vinterinfluenza kaldes sæsoninfluenza, og den optræder i bølger af 6-10 ugers varighed i perioden fra december til marts.
  • Et par gange i løbet af en 10-årig periode kan influenzaforekomsten være markant højere end forventet, og så er der tale om en egentlig epidemi, hvor op imod 20 procent af befolkningen bliver ramt. Sidst en epidemi ramte Danmark var i 2009, hvor en helt ny influenzatype var skyld i en verdensomspændende pandemi.
  • Influenza kan give høj feber med kulderystelser, muskelømhed og hovedpine, der ledsages af en markant sygdomsfornemmelse. Der er ofte lidt tør hoste og lette synkesmerter. I ukomplicerede tilfælde varer selve sygdommen fire-fem dage, men følges gerne af en til to uger med træthed og nedsat fysisk formåen.Ved alvorlig sygdom ses oftest lungebetændelse, ligesom influenza kan forværre eksisterende sygdomme som for eksempel sukkersyge eller hjertekarsygdomme.
  • Hvert år dør i gennemsnit ca. 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza

Kilde: Statens Serum Institut

Vil du undgå den forfærdelige sygdom, læs artiklen: 10 gode råd – sådan slipper du for influenza.

Powered by Labrador CMS