Prisen brager i vejret: Bør du købe nu?

Sommerhuspriserne steg i 2020, og det er der også udsigt til i 2021. Er dine intentioner for et køb rigtige, kan du godt gå på markedet, fortæller boligøkonom

Det er svært at sige, om sommerhusmarkedet vil stige i samme grad som i 2020. Det kommer an på udviklingen i coronapandemien, fortæller boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Udgivet Opdateret

Med coronapandemiens indtog i 2020 og et verdenskort farvet rødt af Udenrigsministeriet, valfartede mange ud på boligmarkedet for at købe et sommerhus.

Det resulterede i markante prisstigninger på sommerhuse i hele landet. De prisstigninger kan vi godt forvente vil fortsætte i år, fortæller boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit.

– 2020 satte gang i nogle prisstigninger, fordi der blev barberet ned i udbuddet af sommerhuse. Vi forventer, at prisstigningerne vil fortsætte i år og næste år – bare i mindre omfang, siger Mira Lie Nielsen.

Den ubekendte faktor er nemlig, hvor hurtigt man kan få vaccineret folk, og hvor hurtigt folk igen begynder at rejse ud i verden.

Når det sker, forventer Mira Lie Nielsen, at lysten til at drage i sommerhus samt priserne kan dale.

Det behøver dog ikke afholde folk fra at investere i et sommerhus nu – så længe intentionerne er de rigtige. Det mener advokat Niels Erlandsen, der er formand for Danske Boligadvokater.

– Du skal gøre op med dig selv, om du køber, fordi enten du eller din familie skal have glæde af et sommerhus, eller om du gør det i investeringsøjemed, siger han.

Kan umiddelbart ikke betale sig

Umiddelbart kan det ikke betale sig at gå på markedet med en investering for øje, da priserne allerede nu er presset i vejret, og fremtiden er usikker.

Køber man til gengæld ud fra et langsigtet behov, vil han ikke fraråde folk at springe på toget, selv om priserne i øjeblikket er høje, mener Niels Erlandsen.

– Du skal have et langsigtet behov for at købe, for det kan ende med at blive en dyr sommerferie, hvis du kun planlægger at bruge sommerhuset en eller to somre, siger boligadvokaten.

Når der som nu er få boliger på markedet, kan det være fristende at hoppe på det første og det bedste. Men det råder Niels Erlandsen ikke sine klienter til.

– Mit råd til køberne er at have is i maven, så man ikke forhaster sig i et køb. Det går nemlig stærkt på markedet, men det skal man ikke lade sig påvirke af, siger han.

Mira Lie Nielsen ser også et marked, som primært er styret af behov og ikke spekulation. Derfor ser hun ikke en boligboble under opsejling.

Skulle priserne falde, er det derfor andre ting, der spiller ind.

De seneste års udvikling i sommerhuspriserne

* I perioden fra 2010 til 2019 var der stort set ingen vækst i sommerhuspriserne.

* Med coronapandemiens indtog i 2020 og de mange rejserestriktioner, steg interessen for sommerhuse til gengæld.

* Sommerhuse, der havde været på markedet i op til fem år, kunne pludselig sælges.

* Ifølge Danmarks Statistik er der aldrig blevet solgt så mange sommerhuse på et år, som der blev i 2020.

Kilder: Nykredit, Danske Boligadvokater, Danmarks Statistik.

– Priserne kan falde, hvis renterne stiger, eller hvis flere begynder at sælge. Det er ikke på grund af en boligboble, men i stedet på grund af mekanismerne på markedet, siger Mira Lie Nielsen.

Powered by Labrador CMS