Psykiatrien er dødsensfarlig at arbejde i

Over halvdelen af dem, der arbejder i psykiatrien, har i løbet af det sidste halve år været udsat for fysisk vold. Foto: Colourbox/COLOURBOX.COM
Udgivet Opdateret

Det kan være livsfarligt at ville hjælpe samfundets svageste. Knap halvdelen af medarbejdere i psykiatrien har været udsat for fysisk vold.

Tæsk, trusler og overfald. Det er farligt at ville hjælpe samfundets svageste. Over halvdelen af FOA’s medlemmer i psykiatrien har i løbet af det sidste halve år været udsat for fysisk vold, skriver Politiken.

Ifølge en ny undersøgelse fra FOA har næsten halvdelen af de 572 adspurgte oplevet at være i livsfare i løbet af deres arbejde i psykiatrien.

– Vi har jo set en stigning i volden de seneste år, og vi har også set en del tragiske sager, der er endt med drab. Så vi har haft en klar fornemmelse af, at det er gået den gale vej, og formodning har vi i den grad fået bekræftet med denne meget bekymrende undersøgelse, siger Karen Stæhr, der er formand for social og sundhedssektoren i FOA til Politiken.

78 procent af medlemmerne har været udsat for trusler om vold inden for de seneste to år. Hver tredje modtog trusler på livet, men en femtedel har oplevet, at det er ens venner og familie, der bliver truet.

Halvdelen af FOA’s medlemmer, der var med i undersøgelsen, siger, at de har psykiske mén som følge af de oplevelser med vold og trusler, som arbejdet har været forbundet med.

– Det skal jo ikke være sådan, at man sætter sit liv og sin tilværelse på spil, fordi man plejer en gruppe meget svage mennesker. Vi har pligt til at beskytte de psykisk syge og give dem en ordentlig livskvalitet, men vi har også en pligt til at sikre, at de medarbejdere, der arbejder inden for det her meget vanskelige område, også er sikret i deres job, siger Karen Stæhr til Politiken.

Ifølge FOA bør ingen af medarbejderne arbejde alene, når de arbejder med psykisk syge. Desuden mener de også, at man bør stille visse krav til beboerne på de psykiske opholdssteder.

Mange af beboerne har våbenlignende genstande som boldtræ, knive eller barberknive på deres værelser. Og det gør medlemmerne bange. Ni ud af ti er bange for, at “våbnene” vil blive brugt mod dem.

-Vi er nødt til at bruge flere kræfter på at sikre, at der ikke forefindes alle mulige mærkværdige håndvåben og knive på beboernes egne værelser. Det nytter ikke noget, at medarbejderne bliver bange og utrygge, når de går på arbejde. Vi ved, at mange medarbejdere, der har været udsat for vold, er så ødelagte, at de ikke kommer tilbage i et fast arbejde, lyder det fra Karen Stæhr.

Newspaq

Powered by Labrador CMS