Puds som en prof og få skinnende rene ruder

Du kan få skinnende rene ruder ved at følge et par tip fra de professionelle.

Udgivet Opdateret

Du har endelig fået taget dig sammen til at pudse og polere ruderne. Og de står skinnende rene.
Men så snart den første solstråle rammer glasset, er det ikke til at overse striber og kalkrester på de nypudsede ruder.

Her får du de professionelles råd til at komme begynderfejlene til livs og få pletfrie vinduer.

(Du kan også se en række råd i galleriet over artiklen).

– Du fylder først lunkent vand i en spand, hælder derefter sæbe i, og så bruger du din indvasker til at skumme det op i spanden, siger Johnni Hanson, som underviser på sin egen vinduespudserskole og er indehaver af vinduespudsning.com.

Vand og sulfo

Til fem liter vand råder han til at bruge en kop sulfo, vinduespudsersæbe eller en drøj sæbe.

Professionelle vinduespudsere køber helt rent vand uden kalk i – det kan nemlig sætte sig som aflejringer på din rude.

Vil du undgå kalk i vandet, kan du bruge regnvand eller vand fra en kondenstørretumbler, fortæller Louise Grønhøj, som er rengøringsekspert og indehaver af basicclean.dk.

Fugt din indvasker eller en svamp i spanden, og før den over ruden.

– Den må gerne være fyldt med skumperler fra sæben, siger Johnni Hanson og fortsætter:

– Så tager du et håndklæde eller et tørt viskestykke og tørrer kanterne i siderne og foroven. For når man smører vinduet med vand, så trækker det op i revner og sprækker – og så kommer der løbere.

Skraberen betyder alt

Nu kommer vi til det vigtigste redskab, nemlig skraberen. For hvis du får et dårligt resultat, så er det med stor sandsynlighed, fordi du bruger en dårlig skraber.

Louise Grønhøj fortæller, at hun har testet forskellige skrabere.

– Man kan godt blive fristet af en lille skraber på tilbud i supermarkedet, for hvem gider at bruge flere hundrede kroner på sådan en. Men det er virkelig godt givet ud. Der er en kæmpe forskel på kvaliteten.

– Man skal gå efter en skinne i naturgummi i en god og blød kvalitet, som slutter tæt. Så får man et flot og stribefrit resultat, fortæller Louise Grønhøj.

Vask vinduer som en prof

* Brug som udgangspunkt lunkent vand, når du pudser vinduerne. Så får du opløst edderkoppelort og sneglespor hurtigere end med koldt vand.

* Pudser du vinduer i varmt vejr med solen på, så kan det dog være en fordel at bruge koldt vand. Ellers fordamper vandet for hurtigt, og så kan din skraber ikke nå at følge med.

* Er det frostvejr, kan det give mening at bruge varmere vand, så det ikke fryser til.

Kilder: vinduespudser Johnni Hanson, rengøringsekspert og indehaver af basicclean.dk Louise Grønhøj.

Når du tager skraberen i den ene hånd, skal du have et viskestykke eller et håndklæde i den anden hånd. Og inden du sætter skraberen mod ruden, skal du tørre den godt af, så der ikke sidder skidt eller edderkoppespind på.

Så sætter du skraberen mod ruden med et let pres.

– Som en nonne tager på en sømand, griner Johnni Hanson og fortsætter:

– Bevægelsen skal være som en dirigent, der laver fine bevægelser i luften. Du skal ikke presse for hårdt. Det er afgørende, for hvis du har et stift håndled og kramper omkring håndtaget, så laver du fejl.

Skrab – tør – skrab

Der findes forskellige teknikker, når du skraber ruden. Du kan starte i venstre hjørne og skrabe nedad, til du er færdig med banen. Tør gummiet på skraberen af, og skrab så den næste bane.

– Du undgår den grå hinde eller striber, hvis du aftørrer gummiet inden, siger Johnni Hanson.

En anden meget anvendt teknik er S-teknikken.

– Der trækker du skinnen vandret til højre, laver en vinkel og drejer håndleddet, og så kører du tilbage nedenunder – fra højre mod venstre, forklarer Johnni Hanson.

På den måde laver du zigzag-bevægelser ned ad ruden.

Vejret

Også vinduespudseren Christoffer Valentin Særkjær, indehaver af Valentins Vinduespolering, har et par råd i den forbindelse.

Han fortæller, det eksempelvis kan handle om vejret.

Hvis du vasker dine vinduer i bagende solskin, er der en større risiko for, at vandet forsvinder fra ruden, før du får det skrabet væk med skraberen. Der går det galt.

– Så er det svært, selv for en vinduespudser, at undgå streger og striber, har Christoffer tidligere fortalt til Newsbreak.dk.

Samtidig kunne han berette, at vinduespudserens yndlingsvejr er varmt, ikke for varmt, overskuet og uden blæsevejr.

Vælger man at kaste sig ud i at pudse vinduer i sådan et vejr, er der til gengæld det mindre, man kan skyde skylden på, hvis der stadig kommer striber, når man er færdig med at vande, pudse og skrabe.

Du skal pudse vinduer med vand

Et godt råd fra vinduespudseren er at sikre, at der er vand nok på vinduet, når du skal skrabe efter med skraberen. Som nævnt har vandet det med at forsvinde som dug for solen, hvis solen skinner og er ganske varm, og hvis du på anden vis mangler vand på vinduet, når du skal igang medd skraberen, glider den ikke ordentligt.

– I det skraberen sætter sig fast, kommer der til at være en stribe. Hvis din pudsning er én lang glidende bevægelse, så undgår du striber, sagde Christoffer til Newsbreak.dk.

Powered by Labrador CMS