Redaktør: EL bruger DONG-sag til at presse på for et valg

ARKIVFOTO 2014 af Enhedslistens Frank Aaen (th) og Per Clausen (tv)- – Se RB 19/5 2015 20.17. Dong-salg: Enhedslisten truer med at vælte Corydon. Finansministeren kan i sidste ende få et mistillidsvotum, hvis han ikke giver oplysninger om konkurrerende bud. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015)
Udgivet Opdateret

Er det en reel trussel, når Enhedslisten erklærer sig parat til at stille et mistillidsvotum til finansminister Bjarne Corydon (S), hvis denne ikke offentliggør de hidtil hemmeligholdte dokumenter i DONG-salget?

Det spørgsmål har åbenbart også hjemsøgt Enhedslistens egen Per Clausen (Ø), der i utvetydige vendinger på Twitter minder om, at støttepartiet før har væltet S-ministre.

»Nogen tror Enhedslisten ikke har modet til at vælte en minister, som ikke respekterer folketinget. Det troede Bødskov også,« skriver folketingspolitikeren med henvisning til forhenværende justitsminister Morten Bødskov (S), der måtte opgive sin ministerpost i 2013 efter pres fra Enhedslisten.

Berlingskes politiske redaktør, Michael Bjerre, vurderer dog, at truslen først og fremmest er Enhedslistens forsøg på presse et snarlig valgt igennem.

»Vi ved, at Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) om ganske kort tid ikke kan genopstille på grund af partiets regler, så de har en interesse i at få valget udskrevet snart. Det her er deres måde at spille med musklerne på,« siger Michael Bjerre.

At Enhedslistens politikere er vrede over forløbet er dog hævet over enhver tvivl, påpeger han.

»Men jeg har svært ved at se dem give et mistillidsvotum til en finansminister lige op til et folketingsvalg,« siger Michael Bjerre.

Med Enhedslistens trussel er de fleste øjne rettet mod oppositionen, der skal støtte op om kravet, såfremt der skal samles et flertal bag et mistillidsvotum. Men hos Venstre vil man være påpasselig med at følge Enhedslisten, vurderer den politiske redaktør.

»Der vil den fare for Venstre, at hvis det bliver præcedens, at finansministeren skal fremlægge alverdens oplysninger, så vil den præcedens også gælde for en eventuel kommende blå finansminister, og det er jeg ikke sikker på, at de er interesserede i,« siger han.

2. juni vil Bjarne Corydon stå på mål for kritikken i et samråd, der ventes at blive afgørende for det videre forløb i det langstrakte DONG-forløb. Men statsministeren kan altid ty til en alternativ metode til at afværge et mistillidsvotum.

»Hun kan udskrive et valg. Hvis Helle Thorning udskriver valget, så bliver alt det her underordnet,« siger Michael Bjerre.

Det er Enhedslistens rotationsprincip, som risikerer at sende Johanne Schmidt-Nielsen ud af Christiansborg for en stund. Valget skal udskrives inden partiets årsmøde 7. juni, såfremt den populære frontkvinde skal kunne genopstille.

Powered by Labrador CMS