Regler for vinterdæk: Hvornår skal du skifte?

Der er i Danmark ingen lovkrav om, at du skal skifte til vinterdæk på et givent tidspunkt. Det må derfor komme an på et skøn, og denne tommelfingerregel.

Hvornår skal du skifte til vinterdæk? Det er der ingen lov om, kun gode råd og anbefalinger. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Hvornår skal du skifte til vinterdæk, og skal du overhovedet det? Det sidste spørgsmål er ganske let at besvare, hvis man spørger foreninger, eksperter og branceorganisationer, for derfra er svaret; ja, selvfølgelig skal du skifte til vinterdæk.

Det må dog påpeges, at vinterdæk i Danmark er frivilligt, da der ingen lov findes om, at man skal bruge særlige dæk afhængigt af årstiden.

Et andet relevant spørgsmål er derfor, hvorfor man skal skifte til vinterdæk. Er det nødvendigt, hvis vinteren 2018 bliver lige så mild, som sommeren 2018 var varm?

Hvorfor skifte til vinterdæk?

Bilmagasinet skriver, at vinterdæk giver bedre vejgreb, hvis du kører på fedtede, isede og snefyldte veje. Du risikerer ikke at miste vejgreb, som hvis du kørte med sommerdæk, og vejene i Danmark kan godt være glatte, uden at der er faldet en massesne og slud.

Hos FDM er man også af den holdning, at du bør køre med vinterdæk, når årstiden kræver det.

“En rapport udarbejdet af FDM konkluderer, at man altid bør køre med vinterdæk, når der er vinterføre. Det vil sige på sne- og isdækkede veje samt på våde vinterveje. Desuden bør man undlade at køre med sommerdæk på snedækkede veje og veje med vinterføre,” skrev FDM engang i en artikel om emnet. 

Man kunne også spørge en, der har prøvet at køre galt i glat føre i en bil uden vinterdæk.

Phillips bil fik eget liv

Newsbreak.dk fortalte i december 2017 om Phillip, der kørte voldsomt galt, fordi hans bil ikke havde vinterdæk på.

– Jeg kører maksimalt 60 km/t og er en erfaren bilist, men allerede i det andet sving, jeg kommer til, kan jeg se, at vejen spejler helt vildt. Jeg tænker “nu lever bilen sit eget liv”, mens jeg forsøger at kontrastyre og alverdens andre manøvrer. Intet virker, sagde han til os, da vi talte med ham.

Bilen endte på en mark, på taget, og Phillip selv slap med to-tre trykkede ribben, en forstuvet albue og småknubs.

Hans opråb var dengang, at folk skulle se at få skiftet vinterdæk på deres biler. I hans hverv som mekaniker gav det god mening, økonomisk, men man kunne argumentere for, at hans vilje til at leve også spiller ind i årsagen til opråbet.

Hvornår skal man skifte til vinterdæk?

Siden der ingen lov er at henvise til, ender det med at blive et spørgsmål om skøn, og her kan man ty til eksperterne igen.

Som nævnt tidligere, anbefaler FDM, at man kører med vinterdæk, når der er vinterføre. Bilmagasinet skriver, at det først, er når føret bliver glat, at vinterdæk bliver vigtige, og at det er udsigten til snevejr, der skal afgøre, hvornår din bil skal have skiftet til vinterdæk.

“Snefald plejer i Danmark først at indtræffe fra og med november måned. Så i løbet af november måned bør dækkene være udskiftede. Er dine sommerdæk nedslidte, er det en god idé at foretage dækskiftet allerede i oktober måned,” skriver Bilmagasinet.

Powered by Labrador CMS