Restaurant får gigantbøde: Gæster kastede op og havde diarre

Forpagter ville ikke følge Fødevarestyrelsens påbud om at lukke for serveringen.

Det var mad fra en buffet, der ifølge Fødevarestyrelsen gjorde 24 gæster syge med roskildesyge.
Udgivet Opdateret

Et bødeforlæg på 60.000 kroner, en rævesur smiley og et forbud mod at sælge og markedsføre fødevarer.

Det blev resultatet, da beredskabsvagten i Fødevarestyrelsen 17. november sidste år besøgte Restaurent Skakkes Holm på Marinaen i Grenaa.

Kontrolrapporten, der netop er blevet gjort offentlig, viser, at Fødevarestyrelsen var taget på besøg på baggrund af et antal henvendelser fra borgere, der er blevet syge med opkast og diarré efter at have spist af buffeten på restauranten fredag 3. november og lørdag 4. november.

Fødevarestyrelsen slår efterfølgende fast, at Restaurent Skakkes Holm netop denne fredag og lørdag, har serveret fødevarer, der har været årsag til at mindst 24 gæster blev smittet med norovirus – også kendt som roskildesyge. En sygdom, der giver opkast og diarre – og det er netop disse symptomer de 24 gæster havde.

Ifølge Restaurent Skakkes Holm så var der i samme periode sygdom hos personalet – sygdom der kan have været årsag til smitten.

60.000 kroner i bøde

Kontrolbesøget medførte en bøde på ikke mindre end 60.000 kroner, påbud om destruktion af alle fødevarer i brudt emballage og forarbejdede fødevarer, håndteret siden torsdag den
2. november 2017, samt forbud mod salg og markedsføring af fødevarer på baggrund af Fødevarestyrelsens vurdering af fortsat risiko for smitte.

Dette forbud valgte Restaurent Skakkes Holm ikke at følge.

Restaurantens bestyrer, Johnny Hansen, forklarer årsagen til, at man ikke fulgte Fødevarestyrelsens påbud således:

– Netop fredag og lørdag har vi en stor buffet. Det er ikke det samme mad, som vi serverer fra mandag til torsdag. Derfor mener vi ikke, at folk risikerede at blive syge af maden mandag og derfor lukkede vi ikke restauranten. I stedet gik vi i gang med at gøre rent og smide de fødevarer ud, som havde været i brug ved buffetten. Vi gjorde rent hele natten, siger Johnny Hansen til Newsbreak.dk.

Ikke taget stilling til anke

Johnny Hansen slår fast, at der i første omgang blot er tale om et bødeforlæg, og at han har mulighed for at anke bøden. Det har han imidlertid endnu ikke taget stilling til, om han vil gøre.

Om Fødevarestyrelsens arbejde har han dog generelt kun rosende ord.

– Fødevarestyrelsen gør deres arbejde. De kommer ud til os på et kontrolbesøg, hvor de finder et problem. Det påtaler de, og vi går i gang med at løse det. Efterfølgende kommer de den følgende morgen på et nyt kontrolbesøg, hvor de konstaterer, at alt igen er helt i orden, og dermed får vi igen vores glade smiley. Det er rart, at Fødevarestyrelsen gør det, de skal, og dertil har jeg intet at udsætte. Tingene skal jo være i orden, siger Johnny Hansen, der selvfølgelig er ærgerlig over både bøde og den i første omgang så sure smiley.

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

– Men det er ikke første gang i historien, at der er nogen, der er blevet syge af at spise af en buffet. Det sker desværre – også selvom vi forsøger at tage vores forholdsregler, siger Johnny Hansen.

Powered by Labrador CMS