Rie og Poul er bange for at miste livsværk

I 2,5 år har både ansøger og modstandere af en stor solcellepark på Samsø ventet på at få en afklaring på, om parken bliver en realitet. Nu trækker afgørelsen endnu mere i langdrag

Rie Toft og Poul Hammann frygter at skulle sælge deres livsværk. Foto: TV2 Østjylland.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 Østjylland.

Søvnløse nætter, ondt i maven og en vedvarende frygt for, hvad der skal ske eller ikke ske, har de seneste 2,5 år fyldt hos parret Rie Toft og Poul Hammann.

De ved nemlig ikke, om de skal sælge deres elskede hjem og levebrød ‘Hotel Vadstrup 1771’, som ligger på Samsø, eller om de kan bygge til og lave endnu flere værelser.

– Det er virkelig svært som erhvervsdrivende at være i en venteposition, hvor man gerne vil udvikle og tage nye initiativer, siger Poul Hammann til TV2 ØSTJYLLAND.

Svært at sælge en industripark

Hotelejerne frygter, at deres udsigt til bølgende marker, for en 30-årige periode vil blive forvandlet til et stort industriområde med 2,5 meter høje solceller, som ifølge planforslaget skal ligge 300 meter – til nærmeste hjørne – fra deres hjem og hotel.

– Vi sælger ’Vadstrup 1771’ på, at man kan komme et lille stykke væk fra hverdagen. Nu kan vi så sige til folk, at de kan komme et lille stykke væk fra industrianlægget. Det kan vi ikke sælge på, og vi vil ikke være her, hvis det er. Det er en gyser, siger Rie Toft til TV2 ØSTJYLLAND.

Anders vil bygge

Det er den lokale godsejer, Anders Lassen, der for cirka 2,5 år siden ansøgte kommunen om at etablere en solcellepark syd for Bisgård mellem Østerby og Onsbjerg. Siden da er energiselskabet NRGI kommet med på projektet. Ligesom hotelparret ønsker godsejeren også at få en afklaring hurtigst muligt.

– Det er ressourcebelastende, og det er også ressourcebelastende for den del, som ikke synes, solcelleparken er en god idé. De ved jo heller ikke, om de er købt eller solgt. Ingen kan komme videre, siger godsejeren Anders Lassen til TV2 ØSTJYLLAND.

Beslutning trækker i langdrag

Ny tyder meget på, at både ansøgere og modstandere af solcelleparken må væbne sig med endnu mere tålmodighed, før de kan få en afgørelse.

Erhvervsstyrelsen har nemlig lavet en indsigelse mod planerne. Ifølge Samsø Kommunes planlov er området, som solcelleparken efter planen skal etableres i, et område med særlig landskabelig værdi, og det er det, der har fået Erhvervsstyrelsen til at gøre indsigelse.

– Egentlig er det mærkeligt, at staten på så sent et tidspunkt blander sig i noget, som egentlig er kommunens beslutning. Det kan godt være, det er bevaringsværdig natur, men landskabet forsvinder jo ikke. Det er en 30-årig periode, og det bliver ført 100 procent tilbage, siger Anders Lassen.

Afhænger af kommunen

Ifølge Miljøstyrelsen frafalder indsigelsen, hvis Samsø Kommune vurderer, at området ikke længere er af særlig landskabelig værdi, eller hvis kommunen vurderer, at parken ikke skader den bevaringsværdige natur. I stedet har kommunen bedt godsejeren om at komme med et nyt planforslag.

– Vi spørger tilbage, hvad vi skal gøre, så vi ikke påvirker terrænet i unødig grad, og særligt Erhvervsstyrelsen og Miljøstyrelsen vil ikke svare os. Vi kan ikke få et svar på, hvad regeringen egentlig mener. Vi føler os frem og prøver, og nu har vi besluttet os for at blive ved, siger Anders Lassen.

Anders Lassen ejer den jord, han vil opføre solcelleparken på, men kommunen skal stadig sige ja. Foto: TV2 Østjylland.
Anders Lassen ejer den jord, han vil opføre solcelleparken på, men kommunen skal stadig sige ja. Foto: TV2 Østjylland.

Hvis Samsø Kommune vurderer, at området ikke længere er af særlig landskabelig værdi, vil indsigelsen frafalde. Har kommunen gjort det godt nok ifølge dig?

– Herefter 2,5 år, er det svært at sige, at nogen har gjort det godt nok, siger han.

Borgmester er imod solcelleparken

De involverede parter havde ellers forventet, at de snart ville få en afklaring. Planforslaget har nemlig været i offentlig høring, oppe på et borgermøde og godsejeren har også fået foretaget en miljøkonsekvensrapport med udkast til en VVM-godkendelse af, hvordan solcelleanlægget vil påvirke Samsø.

Processen er nu sat på pause, da Erhvervsstyrelsen har lavet indsigelse mod de foreløbige planer, og det glæder borgmesteren, som stemte for VVM-redegørelsen, men imod en høringsfase.

– Det, den går ud på, er det samme, som jeg havde af indvendinger til VVM-redegørelsen, nemlig at det går alt for meget udover landskabet, siger Marcel Meijer (S), der er borgmester i Samsø Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Borgmesteren anerkender også, at der et stort behov for en afklaring på sagen, men ifølge ham er kommunen tvunget til at gennemføre processen.

– Min fornemmelse er helt klart, at kommunalbestyrelsen ikke kommer til at bakke op om VVM-redegørelsen – heller ikke når den er tilpasset, siger han.

Hvorfor tager I så ikke den beslutning nu?
– Vi har en ansøger, som har brugt rigtig mange penge og tid på ansøgningen, og et flertal i kommunalbestyrelsen uden om mig, har sagt, at de vil have VVM-redegørelsen i høring, og så skal ansøgeren også have mulighed for at komme med en tilpasning. De skal også behandles ordentlig, selvom jeg håber på, kommunalbestyrelsen siger nej, siger Marcel Meijer.

Ventetiden varer ved

Tilbage står både godsejeren, energiselskabet NRGI og hotelejerne stadig og mangler en afklaring.

– Vi har brug for en afslutning, så vi kan komme videre, siger Anders Lassen.

Hotelejerne Rie Toft og Poul Hammann har fået et lille håb tilbage, efter Erhvervsstyrelsen har gjort indsigelse, men mest af alt ønsker de også at der bliver sat et punktum i sagen.

– Vi skal simpelthen have en afklaring nu, og politikerne er nødt til at træde i karakter nu, og sige, hvad der skal ske, siger Rie Toft.

Hvor længe de involverede partere skal vente, er dog uvist. Borgmesteren kan nemlig ikke sætte tidspunkt på for, hvornår sagen forventes at være afsluttet.

Hverken Erhvervsstyrelsen eller Indenrigs- og Boligministeriet har ønsket at udtale sig om sagen.

Powered by Labrador CMS