Rumænsk lastbil standset: Det blev dyrt

Ved en kontrol af tungvogne blev et rumænsk vogntog taget for adskillige brud på loven. Det kom til at koste dyrt.

En rumænsk lastbil med to rumænske chauffører overskred flere love og blev derfor idømt en voldsomt dyr bøde. Foto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix/ Arkiv
Udgivet Opdateret

Tungvognscenter Øst ved Midt- og Vestsjællands Politi bragte et rumænsk vogntog til standsning ved Tappernøje i sydgående retning. Politiet fandt hurtigt en del problemer med vogntoget.

Det løb op i en bøde på flere hundrede tusinde kroner, ligesom de to rumænske chauffører måtte vige førerretten i Danmark. Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Chauffører hvilede ikke

Det rumænske vogntog blev ført af en 22-årig kvindelig chauffør og en 32-årig mandlig chauffør. Foruden at der ikke var betalt vejbenyttelsesafgift, var der også problemer med de to chaufførers hviletider.

Ved politiets beregning af chaufførernes køre- og hviletider viste der sig at være mange problemer. Det var faktisk så grelt, at hviletiden for begge chauffører var helt nede på fire timer og 50 minutter. Selv om reglerne kræver ni timers hvile ved flermandsbetjening.

Desuden kunne chaufførerne erkende, at de ikke havde brugt deres førerkort under losning og læsning af lastbilen, som det ellers er påkrævet.

– Vi anser det som meget alvorligt, når man ikke benytter førerkort og ikke overholder hviletidsreglerne. Ethvert forsøg på at omgå reglerne kan få konsekvenser for sikkerheden på vejene, og politiet ser med stor alvor på disse overtrædelser, politikommissær Henrik Fobian fra Tungvognscenter Øst ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Dyre bøder

De mange overtrædelser betød for den ene chauffør en bøde på 64.500 kroner og en ubetinget frakendelses af førerretten til tunge køretøjer i Danmark i seks måneder, mens det for den anden betød en bøde på 19.000 kroner og en betinget frakendelse af førerretten til tunge køretøjer i Danmark i tre år.

Den rumænske virksomhed blev idømt en bøde på 171.500 kroner for chaufførenes overtrædelser af køre- og hviletid, takograf, og to dages manglende betaling af vejbenyttelsesafgift.

– Den samlede bøde på 255.000 kroner viser, at myndighederne tager disse sager alvorligt. Vi vil ikke finde os i, at sikkerheden på de danske veje bliver sat over styr, når chauffører og virksomheder overtræder regler. Disse lastbiler udgør en stor risiko, hvis ikke føreren har fået de påkrævede hvil, og derfor fortsætter vi med at opretholde vores kontroltryk i Østdanmark, siger Henrik Fobian fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Bøderne blev betalt dagen efter standsning, ligesom de to chauffører underskrev frakendelserne af deres førerret.

Det var ikke første gang, at chaufførerne måtte bøde for deres lempelige omgang med reglerne. Politiets undersøgelse viste, at de få måneder før var blevet standset i et andet europæisk land, hvor de måtte bøde omkring 7.000 euro for lignende overtrædelser.

Powered by Labrador CMS