Rusland har bombet USA-støttede oprørere

Torsdag har Rusland udført over 30 bombeangreb i Syrien. Screengrab: Scanpix/Det russiske forsvarsministerium
Udgivet Opdateret

Et af de områder i Syrien, der onsdag blev angrebet af russiske bombefly, er kontrolleret af oprørere uddannet og støttet af USA.

Underretninger peger desuden på, at Rusland ikke alene retter sine angreb mod Islamisk Stat (IS), men snarere mod alle modstandere af den syriske præsident, Bashar al-Assad, der er russernes allierede. Det fortæller amerikanske embedsmænd ifølge avisen The Wall Street Journal.

Med Ruslands militære engagement i Syrien er nogle af verdens største militærmagter, herunder USA, Storbritannien og Frankrig, nu på vingerne for at udføre kamphandlinger i det samme luftrum, uden at kamphandlingerne er koordineret.

USAs forsvarsminister, Ashton Carter, siger, at Rusland hælder benzin på bålet med sin tilgang til krigen i Syrien, hvor Rusland lader til at forsvare Assad, mens man lader som om, man angriber ekstremister.

»Jeg har arbejdet med dem i lang tid. Og det her er ikke den opførsel, vi kan forvente professionelt fra det russiske militær,« siger Ashton Carter på et pressemøde i Pentagon.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har mødtes med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, og sagt, at USA er bekymret over angreb, der rammer andre end IS.

USA er vred på Rusland af flere årsager – både fordi Rusland støtter Bashar al-Assad, fordi Rusland ikke koordinerer deres angreb i Syrien med den eksisterende koalition mod IS, fordi Rusland kun advarede USA en time før, man begyndte at bombe i Syrien, fordi Rusland bad USA om at holde sig ude af syrisk luftrum, og fordi Rusland angreb områder med moderate oprørere i stedet for områder med IS-krigere.

»Det ser ud til, at de var i områder, hvor der sandsynligvis ikke var nogen IS-krigere, og det er præcis et af problemerne med hele denne tilgang,« siger Ashton Carter ifølge The Wall Street Journal.

Embedsmænd siger, at det er uvist, om nogle af de amerikansk-støttede syriske oprørere blev dræbt ved de russiske angreb.

Powered by Labrador CMS