Rygelov betyder flere cigaretskod på gaden

Udgivet Opdateret

Rygerne er blevet smidt på gaden. Og med rygerne følger alle de cigaretskod, der tidligere havnede i askebægre på barer, restauranter og togstationer.

En ny affaldstælling viser, at antallet af cigaretskod i de københavnske gader er steget med 71 procent, siden rygeloven blev vedtaget i 2007. Dermed udgør cigaretskod 81 procent af det affald, som kommunen fejer op fra byens gader.

Det vil teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø) nu rette op på. I samarbejde med restaurationsbranchen, trafikselskaber og andre med interesse i en ren by vil han derfor sikre, at der kommer flere askebægre, så rygerne kan komme af med deres cigaretskod.

»Cigaretskod er en af de helt store udfordringer i vores arbejde med at holde byen ren. På grund af rygeloven og ændrede normer henviser vi i stigende grad københavnerne til at ryge deres cigaretter på gaden. Men vi har ikke været gode nok til at sikre, at rygerne har et sted, hvor de kan komme af med deres cigaretskod,« siger Morten Kabell.

Senest har DSB gjort rygning forbudt på alle deres stationer, så den sidste cigaret inden togturen nu skal ryges på gaden foran stationen. Det har betydet en stigning i antallet af henkastede cigaretskod ved blandt andet Københavns Hovedbanegård.

I et samarbejde med DRs nye program »Vanens Magt« har Københavns Kommune gennemført et forsøg med mere synlige askebægre foran stationen. Det fik mængden af cigaretskod til at falde med 30 procent. Lignende forsøg gennemført sammen med to barer i indre by reducerede mængden af henkastede cigaretskod med henholdsvis 34 og 46 procent.

Og rygerne er angiveligt lige så trætte af de mange cigaretskod som alle andre.

I en undersøgelse, som Københavns Kommune har gennemført med hjælp fra YouGov, svarer otte ud af ti københavnske rygere, at det er forkert at smide sit skod på gaden. Samtidig mener tre ud af fire, at der ligger for mange skod på gaderne.

»Der er ingen grund til at møde rygerne med løftede pegefingre, men vi skal give dem flere steder, hvor de kan skodde cigaretterne,« siger Morten Kabell.

Københavns Kommune overtog 400 askebægre fra DSB, da rygerne blev forvist fra stationerne tidligere på året. Dem vil kommunen nu sætte op ved den kollektive trafiks knudepunkter og andre områder, hvor kommunen har ansvaret for at give rygerne bedre muligheder for at skodde smøgen.

Cigaretskod udgør et særligt problem på steder med brosten, græs eller andre steder, hvor fejemaskinerne ikke kan nå skoddet. Her skal det samles op med en såkaldt affaldssnapper. Det koster kommunen to kroner, hver gang et skod skal samles op manuelt.

Powered by Labrador CMS