Rygestop-ekspert: e-cigaretter hjælper folk til at kvitte tobakken

e-cigaretter hjælper flere til at kvitte tobakken. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

De mange argumenter fra blandt andet Kræftens Bekæmpelse, ser ud til at være undermineret, når det gælder e-cigaretter. Det siger rygestop-ekspert Philip Tønnesen.

De mange skræmmekampagner om e-cigaretter kan godt få dødsstødet. Det mener en af Danmarks førende rygestop-eksperter, overlæge dr. med Philip Tønnesen.

Samlet set ser det ud til, at der er flere har succes med at kvitte tobakken med en e-cigaret. Der er nemlig konstateret en højere succes-rate end hidtil, når det gælder rygestop, skriver ugeskriftet.dk.

Det står i stærk kontrast til både holdningen hos Kræftens Bekæmpelse samt en rapport fra Verdenssundheds-organisationen WHO, som i sidste uge slog til lyd for at forbyde anprisning af e-cigaretter for deres sundhedsmæssige fordele.

Forbud mod e-cigaretter skal gælde indtil der findes “overbevisende videnskabelige beviser” på at e-cigaretten har sundhedsmæssige fordele, mener WHO.

Flere fordele med e-cigaretter

En gruppe danske forskere påviser nu, at der er flere fordele end ulemper ved dampcigaretterne. Indholdet af giftstoffer i blodet er væsentligt mindre hos “dampere” end hos rygere. Det skriver ph.d.-stipendiat Sandra Søgaard Tøttenborg, Institut for Folkesundhedsvidenskab og hendes forskerkolleger i det nye nummer af Ugeskriftet for Læger.

Kræftrisikoen er minimal, og de er mindre skadelige både for aktive og passive ”dampere”, fremgår det af to artikler.

Dog mener hverken rygestop-eksperten Philip Tønnesen eller de danske forskere, at man skal anbefale rygere, at hoppe over på e-cigaretten.

Rygestop-kurser har spillet fallit

Philip Tønnesen mener, at kommunerne har spillet fallit i kampen om at få folk på rygestopkurser. Her har det knebet gevaldigt med at få fyldt hold op:

– Men e-cigaretterne har en appeal til rygerne, som er fantastisk: De bruger dem, og de virker: De får rigtig mange til at holde op med at ryge, siger han til ugeskriftet.dk.

EU-regulering af e-cigaretter

EU-landende skal senest i 2016 har regler på området med e-cigaretter. WHO anbefaler, at landende overveje forbud mod e-juice med frugt-, slik- eller alkoholsmag, ligesom organisationen opfordrer producenterne til at mindske indholdet og udledningen af giftstoffer i de elektroniske cigaretter.

Philip Tønnesen mener, at sådan en regulering, som EU-parlamentet allerede har vedtaget, er i orden.

Cigaretter skærer 12 år af leveårene og rygning koster hver anden livet.

– Uanset hvad man kan sige af skidt om e-cigaretter, er der ingen ved deres fulde fem, der kan tro, at de vil kunne medføre de samme skadevirkninger, siger Philip Tønnesen.

Han pointerer dog, at det på længere sigt skal fastslås, om dampen kan give lungeskader.

Men fordele kan han dog se med e-cigaretter. Flere stopper med tobakken og der kommer ikke flere rygere eller dampere under 25 år.

Powered by Labrador CMS