Så tit skal du skifte klud og opvaskebørste

Lav gerne en rengøringsplan, så du får skiftet viskestykker og håndklæder regelmæssigt og jævnligt giver køleskabet den store tur

Udgivet Opdateret

Der skal vaskes og tørres dagligt derhjemme. Men hvor tit er det lige, at håndklæder, viskestykker og opvaskebørsten skal skiftes?

Og hvor ofte får du det egentlig gjort i en travl hverdag?

Sekretariatschef i Rådet for Bedre Hygiejne Lars Münter råder til at lave en fiks lille plan, så du har styr på de forskellige småopgaver.

– For nogle kan det være angstprovokerende at lave planer for alt. Men en god rutine gør det overskueligt, siger han.

1) Karklud, viskestykker og håndklæder

Karkluden bliver brugt til alverdens formål i køkkenet lige fra krummer til kødsaft. Og derfor skal den smides til vask minimum en gang om dagen.

Det er straks lidt sværere med viskestykkerne. Her afhænger det nemlig af, hvordan du bruger dem. Eksempelvis om du har opvaskemaskine, så det ikke bliver brugt ret tit, eller du vasker alt op i hånden.

– Håndklæder og viskestykker skal skiftes ugentligt, siger Louise Grønhøj, som er rengøringsekspert og indehaver af Basic Clean.

– De skal hænge, så de kan tørre så meget som muligt mellem brug for at undgå mikroorganismevækst, siger hun.

Bruger du viskestykkerne meget, så der risikerer at komme biologisk materiale på, eller bruger du dem måske også til at tørre fingre i – noget, Lars Münter ikke kan anbefale – så skal de skiftes dagligt, siger han.

Du bør vaske rengøringsklude efter brug ved minimum 80 grader.

Viskestykker og håndklæder skal vaskes ved 60 grader.

2) Opvaskebørsten

Hvor tit du skal skifte opvaskebørsten, afhænger også af, hvor meget du bruger den.

Udgangspunktet er, at du skal kigge på dens forfatning.

– Hvis børsterne er slidte og stikker ud til alle sider, skal den skiftes, for så vasker den ikke ordentligt. Se også ned mellem hårene, hvordan den ser ud, siger Louise Grønhøj.

Vil du holde den i tiptop stand, kan du regelmæssigt hælde meget varmt og gerne kogende vand over den. Så bliver mikroorganismer nemlig slået ned, siger Louise Grønhøj.

– Man kan også sagtens smide den i opvaskemaskinen. Skylletemperaturen kommer typisk ret højt op, tilføjer hun.

3) Køleskabet

Mange laver nok en grundig rengøring helt ud i køleskabets kroge en gang i kvartalet – eksempelvis til den store forårsrengøring.

Men Rådet for Bedre Hygiejne anbefaler, at du rengør køleskabet en gang om måneden.

– Se på, hvor tit det sker nu, og start så med at gøre det oftere – for det er nok bedre. Prøv at få det i et rul, så du får indarbejdet det hyppigere, siger Lars Münter og tilføjer:

– Sørg for, at køleskabet ikke bugner og bliver ryddet regelmæssigt op, så gamle madvarer ikke hober sig op. Så er det meget nemmere at rengøre.

Powered by Labrador CMS