Sådan bliver Frederiks Royal Run

Royal Run formår ifølge arrangører at mobilisere nye målgrupper, der ikke tidligere har deltaget i motionsløb.

Kronprins Frederik sled sig igennem sidste års Royal Run trods rygproblemer. I år er han ramt af en mindre diskusprolaps, og det sætter begrænsninger for kronprinsens deltagelse i årets løb. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Udgivet Opdateret

Der bliver trængsel på vejene, når 82.028 personer mandag snører løbeskoene for at deltage i Royal Run. Motionsløbet finder sted i København, Aarhus og Aalborg og på Bornholm. Da løbet havde premiere sidste år forud for kronprins Frederiks 50-års fødselsdag, var der godt 70.000 deltagere.

– Vi er ovenud tilfredse. Det tegner til at blive en om muligt endnu større folkefest end sidste år, når vi ser på antallet af deltagere, siger direktør Søren Brixen fra DGI.

Sammen med Danmarks Idrætsforbund og Dansk Atletik Forbund står DGI bag arrangementet. Det var meningen, at kronprinsen – ligesom sidste år – skulle deltage på ti kilometerdistancen.

Men det har en mindre diskusprolaps sat en stopper for. I stedet nøjes kroprinsen med at gå med på den korte rute – den såkaldte One Mile på 1,6 kilometer – i Aarhus. Han er også til stede, når løbet skydes i gang i hovedstaden.

Rammer nye grupper

Kronprinsesse Mary deltager – som det hele tiden har været planlagt – på fem kilometerdistancen i Aalborg. Den kongelige deltagelse har i høj grad æren for den store interesse for at deltage, mener Søren Brixen.

– Der er ingen tvivl om, at kronprinsens engagement er med til at få nye løbere med, siger DGI-direktøren.

Han hæfter sig især ved, at løbet ser ud til at kunne mobilisere nye målgrupper, der ikke er vant til at motionere.

– Vi kan se, at 28 procent af deltagerne er med i et motionsløb for første gang. Det er meget tilfredsstillende, siger Søren Brixen.

Flest kvinder

Det er alle aldersgrupper, der er repræsenteret. Og der er flest kvinder. 59 procent af deltagerne er kvinder, mens 41 procent er mænd. Kunsten er ifølge direktøren at fastholde interessen for løb bagefter. Det skal en hjemmeside med anvisninger til nybegynderne om, hvordan man kan komme videre med at dyrke motion, hjælpe med.

– Vi tror, at vejen frem er at få skabt nogle situationer, hvor man med venner, familier eller kolleger kan komme ud og bevæge sig. Hvis man laver aftaler og formaliserer en form for aktivitet, så er sandsynligheden for, at man bliver ved, meget større, siger Søren Brixen.

Royal Run 2019

Mandag 10. juni – 2. pinsedag – afholdes der for anden gang Royal Run.

Løbet har i år 82.028 tilmeldte deltagere i byerne København, Aarhus, Aalborg, Rønne på Bornholm samt Klaksvig på Færøerne.

Her kan du se deltagerantallet opgjort efter byerne:

* København/Frederiksberg: Der er tilmeldt 46.508 personer til Royal Run 10. juni.

* Aarhus: Der er tilmeldt 17.238 personer til Royal Run i Aarhus.

* Aalborg: 13.148 personer har tilmeldt sig Royal Run i Aalborg.

* Bornholm: 1124 personer har tilmeldt sig løbet på Bornholm.

* Færøerne: 4010 personer var tilmeldt løbet i Klaksvig, der blev afholdt 1. juni.

* Deltagerne har mulighed for både at løbe og gå, og distancerne varierer fra 1,6 kilometer (One Mile) til 5 og 10 kilometer.

* Kronprins Frederik er ramt af en mindre diskusprolaps. Han går med på den korte rute på 1,6 kilometer i Aarhus, mens kronprinsesse Mary løber fem kilometer i Aalborg.

* I København og på Frederiksberg vil kronprinsen være til stede og deltage på anden vis.

* 59 procent af de tilmeldte er kvinder, 41 procent er mænd.

* De fleste tilmeldte er mellem 40 og 54 år, men der er også tilmeldte i aldersgrupperne 0-4 år og 90-94 år.

* 28 procent af de tilmeldte har ikke tidligere deltaget i et motionsløb.

* Mellem 16 og 24 procent af deltagerne er gengangere og deltog også i første udgave af Royal Run, der fandt sted 21. maj 2018.

Kilde: Royalrun.dk.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Det er anden gang, Royal Run finder sted. Men der er ifølge Søren Brixen endnu ikke taget stilling til, om det skal være en årligt tilbagevendende begivenhed.

Og vejret?

Newsbreak.dk talte tidligere mandag med vagthavende hos Danmarks Meteorologiske Institut, Frank Nielsen, og han mener, at løberne godt kan være tilfredse med vejret.

– Det er anden pinsedag, så vi har lidt opdeling af landet, hvor der er pænt vejr mod nordvest med sol og 15 til 20 grader, men mere sydpå er der flere skyer, hvor der også kan være regn. Der er Royal Run i dag, så det ligner ikke, at det bliver alt for varmt for dem, der skal løbe, forklarer han.

Vagtchefen fortæller dog, at de sydlige egne ikke skal finde flyverdragten frem, da der stadig vil være lune temperaturer mellem 15 og 18 grader.

Powered by Labrador CMS