Sådan kommer du vinterdepressionen i forkøbet

Om vinteren rammes cirka fem procent af danskerne af vinterdepression. Foto: CHRISTENSEN KLAVS BO/free
Udgivet Opdateret

Tristhed, mangel på energi og øget appetit er symptomer på vinterdepression. Men der er råd at hente, hvis du vil forebygge en depression.

Når vintermørket får fat i Danmark, falder vores energiniveau, og flere får lyst til at blive i sengen.

For fem procent af danskerne bliver vintertrætheden til en reel depression. Privatpraktiserende psykoterapeut Ann Bangsbo giver her nogle gode råd til, hvad du allerede nu kan gøre, hvis du vil komme vinterdepressionen i forkøbet.

1. Kom ud i lyset

Eksperter tror, at vinterdepressioner udløses af faldende temperaturer og mindre dagslys. Derfor er det vigtigt at komme ud, så længe dagslyset er her.

– Du skal blive ved med at gå udenfor og få det lys og den vind, der er. Friskheden i det gør, at du forbliver i den aktive, nærværende tilstedeværelse, som vi særligt har om sommeren, siger Ann Bangsbo til Newspaq.

2. Vær aktiv

Hvis du vil forebygge en lurende vinterdepression, er motion en vigtig brik i det store puslespil. Ann Bangsbo anbefaler, at man kombinerer det at være aktiv med at være udenfor, så slår man to fluer med ét smæk.

– Det giver fantastisk velvære for psyken at være aktiv med kroppen, forklarer hun til Newspaq.

3. Spis ordentligt

Kosten er et af de steder, hvor man virkelig kan sætte ind, for en sund og varieret kost gavner os på mange niveauer. Ifølge Ann Bangsbo er en sund kost med til at give kroppen, hvad den har brug for, men en balanceret kost giver også velvære, fordi hjernen ubevidst roser dig for at gøre noget godt for kroppen. Samtidig føler du dig mere fysisk og mentalt tilstede, og det giver et nærvær, som gør det nemmere for dig at skabe et liv om vinteren med en positiv mental tilstand.

4. Få et lægetjek

Man kender ikke til de biologiske ændringer i hjernen, der medfører vinterdepression, men derfor skal du ikke afholde dig fra at kigge forbi din praktiserende læge, når du mærker, at dit energiniveau daler.

– Et lægetjek er aldrig af vejen, man kan godt blive vinterdeprimeret, fordi man mangler eller har for meget af et eller andet. Når jeg får klienter i klinikken, og jeg kan fornemme, at der er noget fysiologisk galt, så spørger jeg dem altid, om de har været hos egen læge. Start med det grundlæggende, råder Ann Bangsbo.

5. Vær bevidst om din psykiske tilstand

Ann Bangsbo råder til, at du sætter ti minutter af hver uge, som du bruger til at mærke efter, hvordan du egentlig har det.

– Det er rigtig vigtigt at være klar over, hvad der sker i dit liv. For så kan du nå at snuppe en eventuel kommende vinterdepression i opløbet. På den måde er du forud og kan, hvis du ikke kan mærke det, forstå med dit hoved, at “hov, jeg er vist på vej i en forkert retning”, og så kan du gøre noget ved det, siger Ann Bangsbo til Newspaq.

6. Tag dig selv alvorligt

Det bedste du kan gøre, hvis du tror, du nærmer dig en vinterdepressiv tilstand er at reagere med det samme.

– Hvis man er blevet klar over, eller føler, at noget ikke er helt godt, så skal man sørge for at tage sig selv alvorligt. Det betyder, at det, man finder ud af omkring sig selv, og hvordan man egentlig har det, det begynder man at handle på. Når du begynder at handle på det, trækker du dig væk fra en vinterdepression, siger Ann Bangsbo til Newspaq.

Newspaq

Powered by Labrador CMS