Sådan slipper du for rygning på arbejdet

Ny undersøgelse slår fast at hver sjette person er udsat for passiv rygning på arbejdspladsen – og det vækker bekymring. Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Helt nye tal viser, at hver sjette dansker stadig bliver udsat for passiv rygning indendørs på arbejdspladsen.

“Det er ikke tilladt at ryge indendørs på arbejdspladser.” Så simpelt står det skrevet i paragraf 6 i loven om røgfri miljøer fra 2007. Alligevel oplever en ud af seks danskere at blive udsat for sine kollegers rygning inden døre, og næsten hver anden ansatte oplever det samme udendørs.

– Det er meget bekymrende, at der stadig er så mange mennesker, der dagligt går på arbejde og ufrivilligt bliver udsat for tobaksrøg. Det er 17 procent af de ansatte, der er udsat for rygning indendørs. Det er bare ikke godt nok, Danmark, siger forebyggelseschef hos Hjerteforeningen, Morten Ørsted-Rasmussen, til Ritzau Fokus.

Kilde til bekymring

Den omfattende undersøgelse med flere end 5000 adspurgte er foretaget af Gallup for Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Lungeforeningen og Kræftens Bekæmpelse, og de nye tal er kilde til en vis bekymring hos Hjerteforeningen.

– Arbejdsgiverne må stramme op, hvis det er nødvendigt. Og så bør vi også overveje, om lovgivningen skal skærpes, for strukturelle ændringer har stor dokumenteret effekt, når det kommer til rygning, siger Morten Ørsted-Rasmussen.

Kan klage anonymt

Hvis en ansat på en arbejdsplads oplever, at kollegerne, eller måske endda chefen selv, tænder cigaretten uden for rygerummet, så har man ret til at påpege det. Hvis den ansatte af forskellige grunde ikke har lyst til at konfrontere sin chef personligt, så kan man gå til tillidsrepræsentanten. Det er også muligt at gå videre i systemet med din klage – også anonymt.

– Der er jo nogle gange, hvor tingene er spidset til, og man ikke kan løse problemet selv ude på arbejdspladsen. Så står vi naturligvis til rådighed til enhver tid, lyder det fra Jesper Tidemann, pressechef hos Arbejdstilsynet.

– Vi behandler alle henvendelser anonymt. Både telefonisk eller via mail. Det betyder, at vi ikke dukker op ude på arbejdspladsen og nævner nogen navne på dem, der har klaget, garanterer Jesper Tidemann.

Ifølge undersøgelsen ønsker fire ud af ti danskere at arbejde i en fuldstændig røgfri arbejdstid, det vil sige, hvor rygning er forbudt både inden- og udendørs på arbejdspladsen. I dag er der kun røgfri arbejdstid på en ud af otte af de adspurgtes arbejdspladser.

Fakta om rygning på arbejdspladsen:

– Det er forbudt at ryge indendørs, med mindre det foregår i et godkendt rygerum eller rygekabiner med den påkrævede udluftning.

– “Det kan besluttes, at det er tilladt at ryge i kraner, firmabiler og andre erhvervskøretøjer, der alene tjener som arbejdsplads for én person ad gangen,” lyder det i loven om røgfri miljøer.

– “Blot en til syv timers udsættelse for tobaksrøg om ugen øger risikoen for at blive ramt af hjertekarsygdom med op til 24 procent,” siger Hjerteforeningen.

– 17 procent af de adspurgte er udsat for tobaksrøg indendørs på deres arbejde.

– 46 procent af de adspurgte er udsat for tobaksrøg udendørs på deres arbejdsplads.

Kilde: Hjerteforeningen og Arbejdstilsynet.

 

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS