Sådan stikker du af fra kong Frederik

Hvis du også skal løbe Royal Run den 20. maj, og du gerne vil slå kong Frederiks løbetider fra sidste år, får du løbekonsulentens bedste råd

Udgivet Opdateret

95.000 danskere har tilmeldt sig dette års Royal Run, som løber af stablen den 20. maj.

Det er første gang, at kong Frederik X skal snøre løbeskoene til Royal Run, efter at han blev kronet i januar.

Bør træne nu

Sidste år løb han som kronprins fem kilometer på 24 minutter og 26 sekunder og ti kilometer på 53 minutter og 7 sekunder ifølge Sportstiming.dk.

Hvis du vil slå hans løbetider fra sidste år, bør du gå i gang med at træne nu.

Sådan lyder rådet fra Henrik Kjærsgaard Mikkelsen, som er løbekonsulent hos idrætsorganisationen DGI, som sammen med en række andre står bag Royal Run.

Husk hovedet

- I månederne op til løbet anbefaler jeg, at man tilstræber at løbetræne tre gange om ugen, siger han.

- Når man skal i gang med at løbe, er det godt at huske at få hovedet med og indstille sig mentalt på træningen.

Det kan man for eksempel gøre ved at huske at klæde om til træningstøj - også selv om man nogle dage vælger at gå frem for at løbe.

Kræver mere

Han peger på, at det altid er bedre at gå distancen, som man har planlagt at løbe, end helt at droppe træningen.

- Fem kilometer vil mange kunne overkomme at træne op til, men ti kilometer kræver alligevel lidt mere - især i konkurrence, siger Henrik Kjærsgaard Mikkelsen og tilføjer:

- Man skal arbejde sig langsomt op til løbedistancen, og det vil være godt, hvis man før løbsdagen kan nå at teste og mærke i kroppen, hvordan det føles at løbe hele distancen.

Skal kvalitetstræne

Hvis man vil gennemføre løbet hurtigere, skal man i hvert fald en måneds tid før løbet i gang med det, der kaldes kvalitetstræning, forklarer han.

- Det er, når man løber meget hurtigt på kortere distancer. Tre uger inden selve løbet kan man vælge en flad og jævn strækning på 500 meter, hvor man sætter tempoet op. Hold et minuts pusterum, og gentag det op til fire gange på samme løbetur.

Skal være bevist om tilstand

Henrik Kjærsgaard Mikkelsen peger på, at der er nogle grundlæggende parametre, som man skal være opmærksom på, når man vil træne op til noget.

Det er første gang, at kong Frederik skal løbe Royal Run, efter at han blev kronet i januar. (Arkivfoto).

- Man skal være meget bevidst om, hvordan ens krops aktuelle fysiske og mentale tilstand er, og hvad den kan holde til. Man skal altså undgå at overbelaste ved at overpræstere, siger han.

- Det er særligt vigtigt også at styrketræne som en del af sin løbetræning. Generelt skal man træne hele kroppen, men specifikt ryg, mave og ben, når vi taler om løb.

Mobilitet er vigtigt

Og så understreger han, at det er godt at være bomstærk, men man risikerer at få skader, hvis man er stiv i leddene og kroppen.

Derfor er mobilitet - altså bevægelighed - mindst lige så vigtig at gøre til en del af træningen.

- Når man strækker ud mellem løbeturene, har det ingen bevist effekt på ømheden i musklerne dagen efter. Men udstrækning bidrager til den generelle mobilitet, siger han og tilføjer:

- En god udspændings- og mobilitetsøvelse er den såkaldte solhilsen inden for yoga.

Spis rigtigt

På løbsdagen er det en god idé at spise lidt hurtige kulhydrater som toastbrød med marmelade eller havregrød med sirup og rosiner, så kroppen har en masse energi, som den kan forbrænde.

- Tag også et æble med i tasken, og spis det en halv time før løbet, siger Henrik Kjærsgaard Mikkelsen.

Powered by Labrador CMS