Sådan tør du din frosne mad op

Du kan gøre det på forskellige måder, men der er fordele og ulemper ved begge dele.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det er nærmest en videnskab at finde ud af, hvilken måde, du bedst tør frossen mad op. Det har vist sig, at der er lige så stor uenighed om, hvilken metode, der er bedst, som der er fordele ved netop den.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Umiddelbart er der flest fortalere for, at du bruger køleskabet. Det tager dog længere tid end de andre måder. Til gengæld er der bred konsensus om, at du skal lade være med at tø noget op ved bare at lægge det på køkkenbordet.

Det skyldes, at bakterier udvikler sig og trives ganske hurtigt, så snart temperaturen når over fem grader. Derfor har de gode betingelser for at formere sig.

Smag eller fart?

Foruden det sundhedsmæssige aspekt, er det primære stridspunkt altså smagen på det, du optør. For eksempel mener Forbrugerrådet Tænk, at det så absolut er den mest nænsomme måde, der bedst bevarer smagen i den frosne vare, er ved at bruge køleskabet.

Ganske kontroversielt begyndte der for nogle år siden at sprede sig en anden religion inden for optøning af madvarer. Det skete, da en række nordiske forskere advokerede for at bruge vand til det.

At tø kødet op i koldt vand er nemlig ifølge Susanne Ekstedt fra Sverige både hurtigere og mere sikkert end at efterlade det i køleskabet dagen lang, skrev Sciencenordic.com nemlig.

– Det er noget, madforskere har vidst længe, men de fleste mennesker lader til ikke at kende til det, lød det.

Vand er hurtigst

Alle de, der har behandlet emnet, er dog enige om, at det tager kortest tid at tø op i vand på bordpladen. Det er dog vigtigt, at det, du tør, ligger i en lufttæt beholder eller pose. Det skyldes blandt andet, at omgivelserne kan påvirke madvaren – negativt.

Der er også en sidegevinst – for vand er hurtigere end luft, har Helge Knudsen, eksperimentalfysiker ved Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, sagt til Videnskab.dk.

– Det, der betyder noget for, hvornår kød tør op i midten, er dets temperatur på overfladen. Det gælder altså om at få så meget varme fra omgivelserne ind i kødet som muligt. Og da vand ikke er specielt varmeisolerende – fordi det indeholder meget varmeenergi pr. kubikcentimeter – er vand mere effektivt end luft, siger han.

Koldt vand kan dog, som nævnt, påvirke det, der skal tøs op, forklarer Michael René, lektor i fødevarekemi og hygiejne på Københavns Professionshøjskole, til Samvirke. Han advokerer for, at man bruger køleskabet.

– Det er en rimelig problemfri metode, men man skal være opmærksom på, at selvom plastikmaterialet virker tæt, er det det ikke. Der vil altid være en form for transport af bestemte molekyler gennem materialet, og det kan påvirke smagen, siger han om at tø mad op i koldt vand på køkkenbordet.

Et sidste argument

Selv om der er forskellige holdninger til, hvad der er bedst, og hvilke fordele, der overskygger de andre, så er der dog et altovervejende argument for at tø mad op i køleskabet. Det handler om klimaet.

Ved at lægge frossen mad til optøning i køleskabet, får du den sideeffekt, at køleskabet ikke skal arbejde lige så hårdt for at køle resten af indholdet.

I stedet udnyttes kulden fra det frosne, og på den måde sparer du penge, og klimaregnskabet får også et nøk i den rigtige retning.

“Lader du maden tø op i en skål med koldt vand, bruger du omvendt ekstra vand og udnytter ikke energien fra den frosne mad, ligesom optøning på køkkenbordet heller ikke udnytter kulden, men derimod kan få radiatorerne i huset til at arbejde lidt ekstra“, skriver Samvirke.

Som en afrunding kan vi sige, at du helt generelt skal lade være med at bruge optøningseffekten i mikrobølgeovnen. Det er for det første svært at få til at virke, men det forringer også kvaliteten af især kød.

Kilder: Sciencenordic.com, Samvirke.dk, Taenk.dk, Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS