Sådan undgår du stress

Vedvarende stress kan være farlig. Se her hvordan du bekæmper den.

Udgivet Opdateret

Både på arbejde og derhjemme kan stress melde sig som en kronisk tilstand, der er svær at slippe af med. Der er alvorlige risici ved længerevarende stress. Det er derfor vigtigt at forebygge. Heldigvis har vi fundet en masse råd til, hvordan du kan undgå stress.

Femten procent af danskerne oplever, at de ofte er stressede i dagligdagen. Det er især de 25 til 40-årige, der har problemet. Blandt dem rammer stressen særligt selvstændigt erhvervsdrivende og ansatte, der er i deres arbejde oplever følelsesmæssige belastninger, for eksempel plejepersonale, lærere og lignende.

De her tegn skal du holde øje med

Folk reagerer forskelligt ved stress, men den viser sig især ved irritabilitet og søvnbesvær. Efter noget tid udvikler den sig forskelligt – afhængig af personlighed og hvilken type belastning, der er årsag til stressen.

Mange kommer i dårligt humør, får nedsat hukommelse og risikerer at udvikle egentlig depression, mens andre får fysiske symptomer som træthed, hovedpine og svimmelhed. Stress kan med tiden udvikle sig til, at man bliver alvorligt syg.

Stress påvirker dit hjerte

Men der er også andre risici. Stress kan nemlig på længere sigt forøge chancen for hjertesygdom og depression. Mange af de sygdomme, vi til dagligt kæmper med, blusser op og giver symptomer, når vi er stressede. Det gælder for eksempel allergier, astma og sukkersyge.

Overlevelsen efter en behandlet kræftsygdom ser også ud til at være påvirkelig af stress, mens der er indtil videre ingen beviser for, at man kan få kræft af stress.

Få hjælp af de nære

Hvis man lider af stress, er det en god ide at lytte til sin familie og bruge de personer, man har nær. De er de første til at gøre en opmærksom på, at man har symptomer på stress.

Lyt efter hvad de siger, for man er selv den sidste til at erkende, at man er stresset. Ved at lytte til sin krop og reagere på stresssymptomerne i tide forebygger man. Læg mærke til nattesøvnen og brug den som et tegn på, om alt er i orden.

Klik igennem galleriet ovenover for at få råd til at undgå stress.

Kilde: Netdoktor

Powered by Labrador CMS