Sådan vinder du budrunde uden at byde højest

Som boligkøber kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse at indgå i en budrunde. Men du kan sagtens fremstå attraktiv uden nødvendigvis at byde højest.

Det behøver ikke at være den, der tilbyder flest penge, der ender med at vinde en budkrig. Genrefoto.
Udgivet Opdateret

Hvis du en dag står i den situation, at der mellem dig og din drømmebolig ligger en budrunde, er det vigtigt at være godt forberedt, før du afgiver dit bud.

Det er der flere gode grunde til, der knytter sig specifikt til budrunder, og som altså ikke er relevante, hvis dit boligkøb ikke afgøres af en budrunde.

Bolius skriver, at en budrunde ikke giver dig som køber nogle fordele, faktisk tværtimod. Dit bud er bindende, men sælger behøver hverken acceptere det højeste bud, eller et bud overhovedet.

Før du kaster dig ud i en budrunde, skal du derfor have helt styr på husets stand, jura og din egen økonomi, hvilket denne artikel blandt andet handler om.

Hvorfor budrunde

En bolig kan blive sat i budrunde, hvis der er mange interesserede købere i den samme ejendom.

For tiden er det særligt sommerhuskøbere, der ender i den situation, fordi udbuddet er lavt og efterspørgslen stor på de sandovertrukne kvadratmeter.

Men ender du i en budrunde, så pas på med at lade dig rive med. For det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse.

– I en normal forhandling kan man normalt være relativt sikker på at få ejendommen, hvis man lægger 25-50.000 kroner oveni, siger Thomas Hjorth, der er boligadvokat i Advokatfirmaet Lynggaard.

– I budrunder skal man i mange tilfælde lægge flere hundredtusinder i overbud, før man kommer op i toppen blandt de bydende, fortsætter han.

Et populært køb

En bolig kan gå i budrunde, hvis der er ekstraordinær interesse for den. Det kan være et sommerhus i første række til havet, en bolig i et særligt attraktivt område, eller hvis sælger har sat en usædvanlig lav udbudspris, fordi de ønsker et salg hurtigst muligt.

Vil du gerne vinde budrunden uden at blive ruineret, er der andre ting, som kan spille en væsentlig rolle.

– Prisen betyder mest, men overtagelsesdatoen kan også tit være afgørende, siger Jan Nordmann, der er kommunikationschef i den landsdækkende ejendomsmæglerkæde EDC.

Derfor kan du inden budrundens begyndelse tage fat i ejendomsmægleren og spørge, om sælger foretrækker en bestemt dato.

Prisen er ikke alt

Andre sælgere har vægtet andre parametre højere end prisen – eksempelvis at det var en familie, der kunne passe godt på huset, som købte det.

– Der er sælgere, der har en veneration over for den bolig, de har boet i gennem mange år, og jeg kan godt komme i tanke om tilfælde, hvor boligen bestemt ikke er blevet solgt til højestbydende, siger Jan Nordmann.

Nogle købere vil have båd, brænde, gardiner og skabe med i handlen, men hvis du gerne vil vinde på andet end prisen, skal du være påpasselig med at forlange den slags i en budrunde.

– Jo flere specifikke krav man har, jo mere vil sælger være tilbøjelig til at finde en anden køber, siger Jan Nordmann.

Vær opmærksom på, at du ved et normalt boligkøb kan underskrive kontrakten og efterfølgende gøre brug af et advokat- eller bankforbehold, hvis det står i kontrakten – men sådan fungerer det ikke i en budrunde.

Inden du lægger dit bud, skal du derfor have talt med din bank og advokat.

Kilde til billedtekster: Boligadvokat Thomas Hjorth.

Powered by Labrador CMS