Sære rumlyde forbløffer forskere: Sådan lyder kometen

Billede af kometen taget af Philea fra ti kilometers afstand fra overfladen. Foto: ESA
Udgivet Opdateret

Rumsonden Rosetta har optaget “sang” fra komet – et mysterie for videnskaben

I onsdags landede landede ramfartøjet Philea på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko og skrev dermed historie, da det var første gang, et menneskeskabt fartøj kom i nærkontakt med en komet.

Philea er på en mission sammen med sit “moderfartøj”, rumsonden Rosetta, der kredser rundt om kometen.

Begefartøjer måler og indsamler en hele masse forskellige data, som bliver sendt tilbage til Jorden. Der er blandt andet kommet en del billeder, som du kan se mange af i galleriet ovenfor, men Rosetta har også – til videnskabsfolkenes store forbløffelse – opfanget lyd, som kommer fra kometen.

ESA har lagt lyden ud på Soundcloud, og rumforskningsorganisationen har kaldt lyden for planetens sang. Forskerne har dog været nødt til at ændre kraftigt på frekvensen af lyden, der ellers ligger uden for spektret, som de menneskelige øre kan opfange.

Lydene har fået mange folk på de sociale medier til at komme med gætterier på, at de stammer fra rumvæsener. Så langt går forskerne dog ikke, selvom de ikke umiddelbart kan forklare lyden.

– Det er spændende, fordi det er fuldstændig nyt for os. Vi forventede ikke det her, og vi arbejder stadig på at forstå fysikken i det, der sker, sige Karl-Heinz Glaßmeier, der leder holdet, der har ansva for det måleudstyr, der har optaget lyden.

Han oplyser, at forskerne mener, at lyden på en eller anden måde kommer fra neutrale partikler, der bliver skudt ud fra kometen, som så laver lyde, når de bliver elektrisk ladet, fordi de ioniserer på grund af andre partikler omkring kometen. Men forskeren er som sagt ikke sikre.

Du kan selv høre kometens “sang” nedenfor.

Powered by Labrador CMS