Sæson for skybrud: Det skal du være opmærksom på

Vil man undgå ubehagelige overraskelser i forbindelse med vejrskader, er tiden inde til at tjekke kælderen, fundamentet og forsikring.

Udgivet Opdateret

Sommeren er over os og dermed er vi også inde i højsæsonen for skybrud. Vi har allerede oplevet de første, blandt andet i Ny Hagested uden for Holbæk, hvor der faldt ikke mindre en 32,6 millimeter regn på blot en halv time natten til den 21. maj.

Det er mere end dobbelt så meget nedbør som den officielle definition på et skybrud. Et begreb, der ifølge DMI er gældende, når nedbørintensitet er på mere end 15 millimeter på 30 minutter eller derunder.

I galleriet over artiklen kan man se billeder fra forskellige skybrud i Danmark.

Skybrud forårsager hvert år massive oversvømmelser i lavtliggende områder og viadukter, ligesom det får masser af kældre til at stå under vand. Ofte med massive skader, omkostninger og ærgrelser til følge.

Har prøvet det to gange

Netop det med oversvømmede kældre kender Bodil og Poul Nielsen alt til. De bor i den lille by Hejnsvig i Billund Kommune og har prøvet det to gange. Senest i juni 2010 hvor skybruddet var så kraftigt, at byens kloaksystemer gav op flere steder.

– Vandet væltede simpelthen op af afløbet i vores kælderbadeværelse samt i selve kælderskakten, og i løbet af ingen tid stod der mere en 30 centimeter vand i hele kælderen. Det hele blev simpelthen ødelagt. Gulvtæpper, døre, skabe og det øvrige inventar. Alt i alt beløb skaderne sig til over 50.000 kroner samt en masse bøvl og rod, fortæller Poul Nielsen til newsbreak.dk.

Familien havde dog sørget for at have alle forsikringer i orden.

– Vores egenbetaling begrænsede sig til selvrisikoen på 2.500 kroner på både husforsikringen og inboforsikringen, så vi slap med 5.000 kroner, siger Poul Nielsen.

Efterfølgende fik Poul Nielsen installeret nogle forebyggende foranstaltninger i afløbene, og der har ikke været problemer siden. Heller ikke selv om byen siden dengang flere gange har oplevet skybrud af samme karakter som i 2010.

Artiklen fortsætter under videoen.

Da skaden skete var Poul Nielsen ikke på noget tidspunkt nervøs for, om forsikringen ville dække skaderne eller ej. For han kendte sine forsikringsbetingelser og sit hus. Men det er det langt fra alle boligejere, der gør. Det viser Codans årlige undersøgelse af danskernes forhold til klima, vildt vejr og skadeforebyggelse. Heraf fremgår det, at 39 procent af danskerne faktisk ikke ved, hvordan forsikringen dækker, hvis de skulle være så uheldige at blive ramt af en vejrskade. Også selvom 25 procent af os har været ramt af en vejrskade inden for de seneste fem år.

– At så mange boligejere ikke kender deres forsikringsdækning, betyder desværre, at de ikke får foretaget de skadeforebyggende tiltag, som er relevante i skybrudssæsonen. Derfor kan de ende med ubehagelige overraskelser, hvis uheldet er ude, udtaler Henrik Bundgaard, skadedirektør i Codan, i en pressemeddelelse.

Her dækker forsikringen ikke

Henrik Bundgaard fortæller desuden, at de fleste standard husforsikringer eksempelvis ikke dækker vandskader, hvor vandet er kommet ind gennem revner og utætheder i boligen. Noget, der kan ske som en følge af tilstoppede afløb eller regnvand. Derfor anbefaler han til alle, at de skal tjekke såvel boligen som forsikringen.

– Man bør også nøje overveje, hvad man opbevarer i sin kælder, da fotos, arvestykker og bøger desværre ofte ikke står til at redde eller generstatte efter et skybrud. Som udgangspunkt anbefaler vi, at man hæver genstande minimum 30 centimeter fra gulvet samt opmagasinerer ting i plastikbokse for at undgå, at indbo bliver vandskadet, siger Henrik Bundgaard.

DMI varsler altid om voldsomt vejr, blandt andet skybrud, på sin hjemmeside.

Powered by Labrador CMS