Se billederne: Nu triller kaskelothval mod land

Foto: Claus Fisker/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Det handler om at få den væk, inden den bliver for ulækker. Det fortæller skovrider ved Naturstyrelsen, Ulrik Lorentzen, om den strandede kaskelothval, der onsdag blev fundet ved kysten nær Sønderho på Fanø.

»Vi havde håbet, at vi relativt nemt kunne få den trukket op på land med nogle kæmpestore maskiner, så vi kunne komme til at arbejde med den i morgen (fredag, red.). Men den er tungere end som så, så vi kan ikke slæbe den som planlagt,« fortæller Ulrik Lorentzen.

I stedet har førerne af fire gummigeder fundet ud af, at de kan trille den døde hval ind mod land. Skovrideren forklarer, at hvalen ligger omkring en kilometer ude fra stranden, hvor der er tørt lige nu, fordi der er lavvandet.

»De kører skulder ved skulder de her fire kæmpestore traktorer, og vi er ikke blevet overmandet af højvande endnu, så vi håber, vi kan nå at få den op på land.«

»Så er planen, at vi her i nattens løb får lavet et stort aggregat, der skal sættes på en rendegraver, som skal skære hvalen over i tilpas store stykker, så vi kan få den i containere og køre den til destruktion,« siger Ulrik Lorentsen.

Holder planen, vil kaskelothvalen altså blive destrueret fredag, men det kræver, at den når at blive trillet ind på land inden for den næste times tid. Vandet er nemlig begyndt at sige, og inden for et par timer vil der være vand, hvor den ligger.

Den 12 meter lange hval er allerede i forrådnelse, så Ulrik Lorentzen håber, tidsplanen holder.

»Den lugter mildest talt meget dårligt. Det er en klistret, sødlig, vammel rådlugt. Hvalen har været død i nogen tid, og når vi nu skubber rundt med den, bliver de gasser, der er udviklet inde i hvalen, bøvlet rundt, og der går hul på den, og det kommer ud, og så breder lugten sig. Så man skal være ovre i vindhjørnet,« siger skovrideren.

Det vides ikke rigtigt, hvorfor hvaler med jævne mellemrund strander i Danmark, men de fleste strandede hvaler er unge hanner. Ulrik Lorentzen peger på, at det kan skyldes, at de strejfer mere rundt end hunnerne, at de dermed bliver mere udsat for sygdomme, og at de somme tider navigerer forkert og ender i en blindgyde i Nordsøen.

Kaskelothvalerne kan bevæge sig over store afstande og kan findes i de fleste af verdens have. De kan blive op til 20 meter lange og veje op til 55 ton, og så er de nogle af de dybest dykkende hvaler.

Powered by Labrador CMS