Se efter dette i jorden før du køber hus

Flere og flere undersøger grunden for forurening, inden de køber ny bolig. Tidligere erhverv på grunden og en nedgravet olietank er blandt faresignalerne.

Udgivet Opdateret

Boligkøbere og organisationer vælger i langt højere grad end tidligere at trække data om jordforurening.

Således er antallet af trukne jordforureningsattester steget fra 250.000 på et år i 2015 til 900.000 i 2019. Det viser et udtræk fra Danmarks Miljøportal.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Den tendens oplever også Dansk Miljørådgivning, DMR, som er et rådgivende ingeniørfirma, der blandt andet laver undersøgelser af jorden.

– Vi oplever generelt et stigende fokus på miljøet og herunder også jordforurening i forbindelse med boligkøb- og salg, fortæller Lars Mortensen, der er civilingeniør og markedsdirektør hos DMR.

Det er ikke alle danske grunde, der er undersøgt, men ved udgangen af 2018 var 36.431 grunde kortlagt som enten forurenede eller potentielt forurenede. Heraf er omkring 17.500 boliggrunde.

Er grunden under dit potentielt kommende hjem ikke undersøgt, kan du betale dig fra at få lavet en undersøgelse.

Du kan undersøge sagen selv

Men inden du hiver pengene op ad lommen, kan du gennem lidt research få en god indikation af, om der er risiko for forurening.

– Undersøg, hvad der har ligget på grunden tidligere. Har der været et smedeværksted eller et gartneri, er der en overvejende sandsynlighed for, at jorden er forurenet, siger Lars Mortensen.

Det kan også være, at der har ligget en batterifabrik eller en tankstation i nærheden. Det hyppigste problem for husejere er dog en nedgravet olietank, der allerede er utæt eller risikerer at blive det.

– Olietanke ligger ofte tæt på boligen, og hvis olien løber ud og suges ind i soklen, kan det afgasse ind i huset, så man indånder oliedampe, siger Tine Sode, der er bygningskonstruktør og fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

Og det kan blive en dyr fornøjelse at få tanken fjernet. Så gennemtænk de forskellige scenarier, inden du sætter din underskrift på et nyt hjem.

– Hvis forureningen bare er omkring tankgraven, kan den typisk fjernes for 75.000-100.000 kroner, siger Lars Mortensen, men tilføjer:

– Er der større forureninger, hvor selve huset er blevet ramt, risikerer man en regning fra flere hundredtusinder kroner og op i millionklassen i oprensningsomkostninger.

Tungmetaller

Ser du på hus i en byzone, slipper du næppe for forurenet jord. Du skal som udgangspunkt regne med, at det øverste jordlag vil være lettere forurenet.

– Hvis man bor i en by med tæt trafik, så vil overfladejorden ofte indeholde tungmetaller, sige Tine Sode.

Det er som udgangspunkt ikke farligt at færdes i, men du skal undersøge omfanget, før du anlægger en køkkenhave.

– Alternativt kan man hente jord et andet sted og dyrke afgrøderne i et højbed i stedet, foreslår hun.

Du kan i galleriet til denne artikel se mere om, hvor du kan undersøge, hvad der er sket på den adresse, huset, du overvejer at købe, ligger.

Kilde: dingeo.dk.

Powered by Labrador CMS